Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hadamczikův tým opět nepřehrál Švédy

Sport

  16:13
HELSINKY - Hokejová reprezentace nenavázala na vítězný vstup do turnaje Karjala s Finy a v druhém zápase podlehla Švédsku 2:4. I přes dvanáctou porážku s týmem Tří korunek z posledních třinácti si svěřenci Aloise Hadamczika udržují šanci na triumf v prvním podniku letošní Euro Hockey Tour.

Švédská reprezentace slavila nad Českem opět vítězství. foto: IVAN SEKRETAREVČTK

Švédové začali aktivně a uzamkli soupeře v obranném pásmu. Ke střelbě se často nedostávali a vážněji prověřil Dubu až v páté minutě Nordqvist. Češi zahrozili za dvě minuty, kdy se Rolinek natlačil před gólmana Enrotha, potom zkoušel štěstí Marek.

Vzápětí putoval na trestnou lavici Červenka a Švédové početní výhodu zužitkovali. K vyraženému puku se před Dubou dostal Martensson a sparťanský gólman se marně snažil ještě hokejkou zabránit puk v cestě za brankovou čáru. 

Třetí početní výhoda pomohla českému týmu do tlaku v úvodu druhého dějství a už při plném počtu hráčů na ledě v 23. minutě bylo vyrovnáno. Straka našel zpoza branky volného Čermáka a ten zblízka střelou do pravého horního rohu Enrothovy klece zaznamenal první trefu v národním týmu.

Švédové pak sice nezužitkovali 49 sekund trvající výhodu pěti proti třem, velkou příležitost neproměnil ani Ekman, ale Holmqvist už od modré čáry zamířil přesně.

Snahu o vyrovnání v úvodu závěrečného dějství zmařil v 43. minutě Martensson, který dostal prostor na pravé straně a prostřelil českého brankáře. Fauly Lindströma a Lingrena však nabídly českému týmu na 62 sekund přesilovku pěti proti třem a čtyři sekundy před návratem prvního potrestaného ji využil Rolinek.

Ubráněné dvojnásobné oslabení dlouhé 46 sekund v polovině třetí části dalo českým hokejistům ještě šanci na lepší výsledek, ale více ze hry měli Švédové. A to i díky Zíbově trestu, při němž sice Duba nekapituloval, ale v 57. minutě ujel do sóla Berglund a definitivně pojistil obhájcům triumfu v evropské tour první body v novém ročníku. V neděli uzavřou Češi své vystoupení ve finské metropoli duelem proti Rusku, který začne v 13:15 SEČ.

Výsledek:

Česká republika - Švédsko 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 23. Čermák (J. Straka, Melichar), 46. Rolinek (Varaďa, Marek) - 9. Martensson (Holmqvist, Wallin), 34. Holmqvist (Martensson), 43. Martensson (Wallin, Holmqvist), 57. Berglund (Andersson). Rozhodčí: Levonen - Fonselius, Orelma (všichni Fin.). Vyloučení: 8:8. Využití: 1:2. Diváci: 7105.

Sestavy:
Česká republika: Duba - Hrabal, Melichar, Krstev, Blaťák, Sičák, Zíb, F. Novák - Irgl, Marek, Varaďa - Bednář, Červenka, Tomica - Čermák, J. Straka, Rolinek - Kumstát, Skuhravý, Netík. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Švédsko: Enroth - Akerman, K. Jönsson, Lindström, Lindgren, Tjärnqvist, Hallberg, Holmqvist, Fernholm - Videll, Warg, Ekman - Hörnqvist, Andersson, Berglund - Kahnberg, Nordqvist, Ledin - Weinhandl, Wallin, Martensson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson a Roger Rönnberg.   

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč