Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Haiti bude mít sjezdaře na MS. Žije v Paříži a trénuje na dvoře

Sport

  19:38
PAŘÍŽ - Na mistrovství světa ve sjezdovém lyžování bude mít poprvé v historii svého zástupce i Haiti. Ostrovní stát v Karibiku bude v příštích dvou týdnech v německém Garmisch-Partenkirchenu reprezentovat sedmačtyřicetiletý Jean-Pierre Roy, počítačový specialista žijící v Paříži.

Haitský lyžař Jean-Pierre Roy trénuje na dvoře foto: Reuters

Zatímco většina účastníků šampionátu ladí formu na bílých svazích, Roy piluje techniku v závěrečné přípravě na lyžařském trenažéru na dvorku ve francouzské metropoli, na kterém není po sněhu ani památky.

Jeho cíl je jasný - přivést pozornost k rodné zemi, kterou opustil jako malý kluk. Haiti, které patří k nejchudším státům světa, se od loňského ledna navíc vypořádává s následky rozsáhlého zemětřesení, jež si vyžádalo přes 300.000 lidských životů. V současnosti zemi decimuje epidemie cholery.

"Chci mé zemi pomoct prostřednictvím lyžování. Pořád na Haiti myslím a lyžovat mě baví. Tak jsem si řekl, proč to nezkusit na mistrovství světa," řekl agentuře Reuters Roy. Kvůli splnění svého snu musel založit národní lyžařskou federaci a je jejím jediným členem.

Na šampionátu v Ga-Pa půjde ve stopách legendárního jamajského čtyřbobu, který se proslavil účastí na olympijských hrách v Calgary a dal později vzniknout filmové komedii Kokosy na sněhu. Roy má za sebou zatím šest závodů FIS ve slalomu nebo obřím slalomu, z nichž pět dokončil a vždy jako poslední. Na nejbližšího soupeře většinou ztratil více než minutu.

Autor: