130 let
3. LISTOPADU: HAMILTON MISTREM SVĚTA POŠESTÉ. Už jen jeden titul mu chybí na...

3. LISTOPADU: HAMILTON MISTREM SVĚTA POŠESTÉ. Už jen jeden titul mu chybí na legendárního Michaela Schumachera, britský pilot formule 1 Lewis Hamilton kralování sezoně stvrdil při Velké ceně USA, kdy mu k zisku titulu stačila druhá příčka. | foto: Reuters

Hamilton je potřetí nejlepším sportovcem Evropy, druhý skončil Nadal

Sport
  •   12:07
Varšava - Nejlepším sportovcem Evropy je potřetí britský pilot Lewis Hamilton, jenž letos získal šestý titul mistra světa formule 1. Čtyřiatřicetiletý automobilový závodník vyhrál anketu pořádanou polskou tiskovou agenturou PAP před španělským tenistou Rafaelem Nadalem a rakouským lyžařem Marcelem Hirscherem.

Hamilton dostal od zástupců 26 agentur, mezi nimiž je i Česká tisková kancelář, 151 hlasů. Hvězda týmu Mercedes zopakovala svůj triumf v anketě z let 2014 a 2017.

Letošní vítěz Roland Garros a US Open Nadal skončil v 62. ročníku ankety druhý s odstupem 11 bodů. Hirscher, jenž se po minulé sezoně a zisku osmého velkého křišťálového glóbu za celkový triumf ve Světovém poháru rozloučil s úspěšnou kariérou, byl už s výrazným odstupem zpět se 76 body.

Nyní již bývalý lyžař těsně porazil loňského vítěze ankety, srbského tenistu Novaka Djokoviče (71). O dva body za ním skončila na celkovém pátém místě nejlepší žena, jíž byla nizozemská atletka Sifan Hassanová.

Anketa agentury PAP se vyhlašuje od roku 1958. Jedinou českou vítězkou byla v roce 1983 běžkyně Jarmila Kratochvílová. Loni byla po svém unikátním olympijském double čtvrtá lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká.

Autor: ČTK