Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hamilton kárá jezdce F1 za boj proti rasismu: Jednou poklekli a už to znovu nechtějí dělat, žádný pokrok

Lewis Hamilton klečí na kolenu v boji proti rasismu. foto: ČTK

Budapešť - Podle šestinásobného mistra světa formule 1 Lewise Hamiltona musí vedení královny motorsportu udělat více v boji proti rasismu, britský závodník kritizoval i ostatní jezdce za to, že problém neberou dostatečně vážně.
  5:00

Připomínky z úst Lewise Hamiltona přišly poté, co v neděli vyhrál Velkou cenu Maďarska, podle pětatřicetiletého Brita chybělo dostatek jednoty.

Hamilton měl na sobě již potřetí tričko Black Lives Matter (Na životech černých záleží) a poklekl v boji proti rasismu, mnoho jezdců na tento akt dorazilo později či zůstalo stát.

„Určitě tomu okamžiku scházelo spousta podpory. Z pohledu jezdců to vypadá, jakože to jednou provedli a už to nechtějí znovu dělat,“ vrátil se Hamilton k inkriminované situaci a po závodě vyzval vedení F1, aby se k situaci stavilo více soustředěně.

A konkrétně tím myslel prezidenta FIA Jeana Todta.

Lewis Hamilton klečí na kolenu v boji proti rasismu.
Lewis Hamilton na tiskové konferenci.

„Jako sport musíme udělat mnohem více. Je trapné, že mnoho týmů se veřejně nezavázalo k uznání rozmanitosti. Neudělali jsme žádný pokrok, potřebujeme vůdce. Nemělo by to být na mně, abych týmy neustále vyzýval,“ myslí si Hamilton.

Mezinárodní automobilová federace FIA zatím ale britskému pilotovi pomocnou ruku nepodala, po Velké ceně Rakouska přišel s vysvětlením například finský pilot Kimi Raikkonen. 

„Každý má právo vyjádřit svůj názor, všichni piloti jsou ale bezesporu proti rasismu,“ vysvětluje jezdec stáje Alfa Romeo své rozhodnutí.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...