130 let

Sedminásobný vítěz cyklistické Tour de France Lance Armstrong | foto: ČTK

Hamilton napsal knihu, v níž popisuje doping s Armstrongem

Tour de France
  •   10:32
NEW YORK - Necelé dva týdny poté, co Lance Armstrong dostal doživotní trest za doping, vyjde kniha, v níž jeho bývalý týmový kolega Tyler Hamilton popisuje jejich dopingové praktiky z dob společného působení. V knize Hamilton opakuje tvrzení, která pronesl loni v televizním pořadu "60 minut".

Kniha s všeříkajícím názvem "Tajný závod. Pohled do utajeného světa Tour de France, dopingu, skrývání a vyhrávání za každou cenu" vyjde 5. září. Její autor Hamilton je sám dopingovým hříšníkem, začátkem měsíce mu Mezinárodní olympijský výbor oficiálně odebral zlatou medaili za vítězství v časovce v Aténách 2004.

V knize Hamilton popisuje především svět profesionální cyklistiky, ale i svůj vlastní boj s depresemi a komplikovaný vztah s Armstrongem. S ním závodil za tým US Postal Service a jak loni uvedl, minimálně v roce 1999 si slavný Texasan k vítězství na Tour pomáhal injekcemi krevního dopingu EPO.

"Bral to, co my všichni... bylo tam EPO, testosteron, krevní transfuze," řekl Hamilton v loňském interview. "Viděl jsem EPO v jeho lednici. Viděl jsem, jak si ho více než jednou píchá, stejně jako my všichni. Jako jsem já dělal mnohokrát." Čtyřicetiletý Armstrong nikdy neměl pozitivní dopingový test a vždy podvádění popíral. Minulý týden však oznámil, že nebude bojovat proti dopingovému obvinění Americké antidopingové agentury. Ta mu následně udělila doživotní distanc a doporučila, aby přišel o všechny výsledky včetně rekordních sedmi titulů z Tour de France.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz