Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hamilton rychle ztratil vedoucí pozici. První závod formule 1 vyhrál Valtteri Bottas

Sport

  8:12
Melbourne - Úvodní závod nové sezony formule 1 Velkou cenu Austrálie vyhrál Valtteri Bottas a připsal si první vítězství od předloňského listopadu. Na druhém místě skončil jeho týmový kolega z Mercedesu a obhájce titulu Lewis Hamilton, třetí byl Max Verstappen z Red Bullu.

Lewis Hamilton (vlevo) slaví s týmovým parťákem Valtterim Bottasem vítězství na okruhu v Silverstone. foto: ČTK/AP

Bottas sice odstartoval z druhého místa, ale rychle se dostal před Hamiltona a nakonec ho porazil o 21 sekund. Devětadvacetiletý finský pilot, který navíc získal i nově udílený bonusový bod za nejrychlejší kolo, si připsal čtvrté vítězství v kariéře a první od triumfu v posledním závodě předloňské sezony v Abú Zabí.

Hamilton naopak v nepříliš dramatickém závodě opět nedokázal proměnit start z pole position ve vítězství. Pětinásobný mistr světa vyhrál kvalifikaci v Albert Parku už pošesté za sebou, ale naposledy v Melbourne triumfoval v roce 2015. Třetí příčku se ztrátou 23 sekund obsadil Verstappen, díky kterému se po osmi letech na stupních vítězů objevil monopost s motory Honda.

Vstup do nové sezony nevyšel Ferrari, jehož vozy skončily mimo stupně vítězů. Vicemistr světa Sebastian Vettel obsadil čtvrtou příčku a Charles Leclerc byl pátý. Od třetího Verstappena je dělilo zhruba 35 sekund, zatímco za Bottasem zaostali o téměř minutu.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...