Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Hamilton si dojel pro třetí triumf v sezoně F1

Sport

  15:46
BUDAPEŠŤ - Velkou cenu Maďarska vyhrál Brit Lewis Hamilton s vozem McLaren. Druhý skončil Kimi Räikkönnen s ferrari, třetí na Hungaroringu dojel Němec Nick Heidfeld z týmu BMW-Sauber. Španěl Alonso, který v kvalifikaci Hamiltoma zabrzdil a byl potrestán, dojel čtvrtý.

Lewis Hamilton foto: ČTK

Hamiltona posunul noční verdikt závodních komisařů posunul na místo španělského mistra světa Alonsa na pole position. Po nevydařeném vystoupení na Nürburgringu, kde poprvé v sezoně nebodoval, tak opět zvýšil svůj náskok v čele šampionátu o sedm bodů. Alonso, kterého komisaři potrestali poklesem o pět míst na startu, se z šesté pozice nedokázal probít na stupně vítězů, na nichž chyběl teprve počtvrté v sezoně.

Stáj McLaren si udržela první místo v Poháru konstruktérů, byť po sobotních událostech a následném trestu nezískala za dnešní Grand Prix žádné body. McLaren
se proti rozhodnutí odvolal a Mezinárodní automobilová federace FIA toto rozhodnutí ještě přezkoumá.

McLarenu zůstalo dosavadních 138 bodů a druhé Ferrari se mu před zbylými šesti závody přiblížilo na rozdíl 19 bodů. Italská stáj snížila manko jen díky Räikkönenovi, neboť Felipe Massa po nevydařené kvalifikaci dojel až třináctý a nebodoval. Musel tak svému týmovému kolegovi přepustit třetí příčku v průběžném pořadí.

Závod na rozdíl od kvalifikace a následných jednání u zeleného stolu postrádal dramatické okamžiky. V čele strávil celých 70 okruhů Hamilton, na kterého až v závěru dorážel Räikkönen. I díky nejrychlejšímu času na jedno kolo z posledního okruhu Velké ceny zaostal za vítězem jen o 715 tisícin sekundy. Třetí Heidfeld už ztratil přes 43 sekund.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...