130 let

Hamilton má zatím důvod se usmívat. | foto: AFP

Hamilton touží v Monze po pomstě

Sport
  •   15:52
MONZA - Nejstarší trať v kalendáři Mistrovství světa formule 1 je na programu tento víkend. A po sporné penalizaci před týdnem ve Spa proti jezdci McLarenu Lewisu Hamiltonovi se máme určitě na co těšit. Nažhavený Brit slibuje FIA a Ferrari pomstu v podobě vítězství a upevnění si postavení vedoucího muže šampionátu.

"Jsem o dost silnější než v posledním závodě a udělám vše pro to, abych projel cílem opět na prvním místě," má o vývoji závodu jasno třiaadvacetiletý mladík. "Ale vím, že to bude velmi těžký boj," vrací se vzápětí Hamilton na diplomatickou rovinu. Poprvé od loňského skandálu s krádeží dat od Ferrari se navíc za stáj vedenou kontroverzním Ronem Dennisem postavili jak fanoušci motorismu, tak bývalé legendy F1. Důvod je jasný. Sporný verdikt komisařů po skončení posledního závodu v belgickém Spa, který stál Hamiltona vítězství.

(proč dostal Hamilton penalizaci se můžete podívat na videu zde).

V mnohamiliardovém světě motoristické královny se totiž ukazuje, že na velmi důležitém místě závodních komisařů nepracují dobře placení profesionálové, kteří by ve stejném počtu objížděli všechny závody, měli pravidelné prověrky ze znalostí pravidel a díky tomu také jednotný metr při rozhodování.

Navíc se zdá, že loňská špionážní aféra McLarenu a letošní Maxe Mosleyho (za kterou má údajně McLaren stojí), bude mít pro britskou stáj skutečně dlouhodobý dopad. Zatím se zdá, že v osobní válce Dennise a Mosleyho má navrch šéf FIA. Bohužel tak jako v posledním případě na ní doplácí především jezdci samotný a pověst F1 jako takové.

Nezbývá než věřit, že od zítřka, kdy na pořadu tréninky, do nedělního závodu se bude bojovat o body pouze na trati. Jezdci dvou nejsilnějších stájí jsou pořádně nažhavené. A i když to nikdo z vedení Ferrari a McLarenu nechce a nemůže přiznat, poslední závod de facto rozhodl o pozicích jedniček a dvojek v obou týmech. A v příkladě Felipeho Massy u Ferrari jde určitě o mírné překvapení. Vždyť jeho soupeřem není nikdo jiný než aktuální mistr světa Kimi Räikkönen.

Letos by se ovšem místo označení "Létající Fin" na Räikkönena hodila přezdívka "Demolition Man". Bilanci dvou letošních vítězných GP nemohl rozšířit především díky častým kolizím se svými kolegy na trati. A pokud se mu do cesty nepřipletli soupeři, tak jej lepší umístění stály problémy s monopostem, případně mu překážel tankující mechanik. Räikkönen se ale stále nezvdává: "Bylo by fantastické zde vyhrát. Dám do toho všechno, nemám co ztratit. Chci to dokázat pro tým, sebe i fanoušky," burcuje se světový šampion.

Domácí tifosi ovšem budou stát spíše za jeho týmovým kolegou a "maskotem" Felipem Massou. A ten si to moc dobře uvědomuje: "Jsem před tímto závodem před domácími fanoušky hodně motivován," nechal se slyšet odhodlaný Brazilec. Ten pět závodů před koncem šampionátu cítí, že k vytouženému titulu mistra světa má skutečně blízko.


Který z trojlístku kohoutů se nakonec bude radovat? Nebo favority překvapí jezdci v závětří Robert Kubica nebo Heikko Kovalainen? První odpoveď nám sobotní kvalifikace. To konečnou pak samotný závod, který mohou vidět čeští fanoušci tradičně v neděli po poledni na kanálu TV Nova.

Autoři: Lidovky.cz
  • Mohlo by vás zajímat