Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hamilton v kvalifikaci havaroval, pole position vybojoval Bottas

Sport

  18:30
sao paulo - Novopečený mistr světa formule 1 Lewis Hamilton havaroval hned v úvodu kvalifikace na Velkou cenu Brazílie a do předposledního závodu sezony vyrazí v neděli z konce startovního roštu.

Vítěz kvalifikace Valtteri Bottas foto: Reuters

Padly výstřely, někdo měl pistoli u hlavy, zuří Hamilton po přepadení Mercedesu

Stáj Mercedes přesto získala pole position, protože nejrychlejší čas zajel Britův týmový kolega Valtteri Bottas. 

Finský jezdec se od druhé fáze kvalifikace přetahoval o traťový rekord se Sebastianem Vettelem z Ferrari a ve finále německého rivala porazil o 38 tisícin sekundy.

Hamilton v Sao Paulu nedokončil ani jedno měřené kolo. Nad monopostem ztratil kontrolu ve výjezdu z pravotočivé zatáčky a skončil v hrazení z pneumatik. 

Výsledky:

1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:08,322, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -0,038, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,216, 4. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,603, 5. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,008, 6. Pérez (Mex./Force India) -1,276, 7. Alonso (Šp./McLaren) -1,295, 8. Hülkenberg (Něm./Renault) -1,381, 9. Sainz (Šp./Renault) -1,483, 10. Massa (Braz./Williams) -1,519.

Pozn. Ricciardo ztratí na roštu 10 míst kvůli výměně součástí motoru.

Při poměrně silném bočním nárazu zůstal nezraněn, poškozený vůz byl ale nepojízdný.

Už ve druhé části kvalifikace Hamilton přišel o traťový rekord z pátečního prvního tréninku. 

Bottas jako první prolomil hranici jedné minuty a devíti sekund, ale s Vettelem se ještě v čele pořadí prostřídali, než v posledním možném okamžiku finský pilot stanovil maximum okruhu Autodromo José Carlos Pace časem 1:08,322. Zároveň vybojoval třetí pole position v kariéře i v sezoně.

V první řadě tak budou stát jezdci, kteří bojují o titul vicemistra světa. 

Dva závody před koncem patří za nedostižným Hamiltonem druhé místo Vettelovi s patnáctibodovým náskokem na Bottase. Cílem Mercedesu je získat čtvrtým rokem po sobě v MS double.

Druhou řadu obsadí Fin Kimi Räikkönen z Ferrari a Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu. Závod v neděli odstartuje v 17:00 SEČ.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...