Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hamilton vyhrál ve Francii a vrací se na špici seriálu F1

Sport

  18:20
Mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu vyhrál s převahou obnovenou Velkou cenu Francie formule 1 a vrátil se do čela mistrovství světa. Dosavadní lídr Sebastian Vettel z Ferrari dojel na okruhu Paula Ricarda v Le Castellet až pátý, poté co krátce po startu způsobil kolizi s Hamiltonovým týmovým kolegou Valtterim Bottasem.

Lewis Hamilton z Mercedesu slaví výhru na Velké ceně Francie. foto: Reuters

Hamilton při návratu F1 do Francie po deseti letech zvítězil způsobem start - cíl před Maxem Verstappenem z Red Bullu a Kimim Räikkönenem z Ferrari. Po třetím triumfu v sezoně má v čele šampionátu po osmi závodech před Vettelem náskok 14 bodů.

Hamilton před závodem ztrácel na Vettela jen bod a o změně v čele pořadí se prakticky rozhodlo už v první zatáčce. Zatímco britský vítěz kvalifikace uhájil první pozici, Vettel zezadu narazil do druhého Bottase. Oba se propadli a museli k mechanikům; jeden s poškozeným předním křídlem, druhý s proraženou zadní pneumatikou. Ztrátu ale neměli úplně beznadějnou, protože na trať vyjel kvůli úlomkům zpomalovací vůz.

Brit Lewis Hamilton z Mercedesu slaví výhru na Velké ceně Francie.
Němec Sebastian Vettel z Ferrari při Velké ceně Francie.

Vettel přestávku využil i k nasazení nejtvrdší možné sady pneumatik s cílem už k mechanikům nejet, v závodě ale pokračoval také s pětisekundovou penalizací za způsobení nehody. Dravou jízdou z konce pole nakonec vytěžil alespoň desetibodový zisk, Bottas i kvůli časové ztrátě při druhém pit stopu vybojoval jen šest bodů za sedmé místo.

Hamilton přišel o vedení v závodě jen virtuálně při vlastní výměně pneumatik, poté co zajel do depa o něco dřív než Räikkönen. Finský pilot se pak od mechaniků vrátil až za Vettelem, ale ten na něj na opotřebovaných gumách nestačil a pak sám ještě přece jen zajel k výměně, při níž si odpykal i stanovený trest.

Vítěz francouzské Grand Prix z roku 2007 Räikkönen se v povedeném závěru dostal ještě i před dlouho na třetím místě jedoucího Daniela Ricciarda a počtvrté v sezoně se probil na stupně vítězů.

Už za týden je v současné hektické fázi šampionátu na programu Velká cena Rakouska ve Spielbergu a za dalších sedm dní se pojede v Silverstonu.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...