Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Handicapovaný běžec se poprvé kvalifikoval na MS

Sport

  23:07aktualizováno  23:09
Handicapovaný běžec Oscar Pistorius si splnil sen a kvalifikoval se poprvé v kariéře na mistrovství světa zdravých atletů. Čtyřiadvacetiletý Jihoafričan dnes v italském Lignanu zaběhl 400 metrů za 45,07 sekundy, čímž splnil o 18 setin požadovaný čas pro šampionát v Tegu.

Oscar Pistorius. foto: Reprofoto

Čtyřnásobný paralympijský vítěz závodící na speciálních protézách, které mu vynesly přezdívku "Blade Runner", si výrazně vylepšil osobní rekord. Dosud byl jeho maximem na čtvrtce čas 45,61.

Pistorius, který letos startoval na ostravské Zlaté tretře, marně usiloval o účast na olympiádě v Pekingu a na minulém mistrovství světa v Berlíně. Nikdy se mu nepovedlo splnit limit.

Předtím musel dlouho bojovat o šanci závodit se zdravými běžci. Mezinárodní atletická federace IAAF mu v tom bránila s argumentem, že protézy mu dávají výhodu. Pistorius se domohl svého až u Mezinárodní sportovní arbitráže v Lausanne.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...