Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Handicapovaný cyklista Ježek si splní sen. Zúčastní se Tour de France

Tour de France

  22:00
PRAHA - Šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek si letos splní životní sen o účasti na Tour de France. Při 100. ročníku slavného závodu vyrazí na trať v 11. etapě, kterou bude 10. července časovka na 33 kilometrů, jako oficiální předjezdec.

Jiří Ježek foto: Věra Vodičková

Osmatřicetiletý Ježek, jeden z nejlepších handicapovaných sportovců, jenž se stal loni v Londýně nejúspěšnějším cyklistou paralympijské historie, snil o účasti na "Staré dámě" už dlouho. Jezdec s podkolenní amputací se symbolicky dočká při letošním jubilejním ročníku na úseku z Avranches, cílem etapy je pak ostrovní hora Mont Saint Michel. "Je to splnění velkého snu," uvedl Ježek.

"Už jsem o tom mluvil v průběhu své kariéry, že by pro mě start v časovce Tour, ať už by to byl prolog nebo důležitá časovka v průběhu závodu, byl naplněním toho, o co se ve svých sportovních aktivitách snažím. Dát najevo světu, že lidé s jakýmkoliv handicapem dokážou žít aktivně a zvládají věci, které si vůbec nedokázali během svého úrazu nebo nemoci představit, že jsou možné," doplnil Ježek. Jako jeden z nejlepších představitelů paralympijského sportu měl vždy chuť a touhu představit se mezi zdravými, což si také plní při mnoha cyklistických závodech.

"Ne proto, abych ukázal, že dokážu podobné věci jako zdraví, ale spíš z důvodu udělat tu nejlepší reklamu sportu handicapovaných," vysvětlil Ježek. Účast na nejsledovanější cyklistické akci roku bere jako výzvu, kterou si chce ale zároveň užít. "Po stránce sportovního výkonu tomu dávám velkou prioritu a chci se na to připravit stejně, jako kdyby šlo o paralympijský závod. Nechci tam jet jen jako paralympijský sportovec, co si tu trať pouze projede. Budu se ale zároveň snažit zapisovat si do paměti každou minutu, protože na Tour jsem nikdy nebyl ani jako divák," uvedl Ježek.

Od 1. prosince má najeto už přes 20 tisíc kilometrů

Na časovku bude speciálně trénovat. Od 1. prosince má najeto už přes 20 tisíc kilometrů, suverénně nejvíce v kariéře. "Takže si myslím, že v tomto ohledu jsem na tom jako ti nejlepší lídři na Tour," prozradil s úsměvem Ježek. Vedle srpnového MS v Kanadě je to pro něho hlavní vrchol sezony. "Připravím se na to hodně poctivě, zúčastním se i časovky zdravých na společném mistrovství republiky se Slovenskem," nastínil Ježek. Poměřovat se jakkoliv s nejlepšími profesionály světa přesto nechce. Nelze prý srovnávat nesrovnatelné.

"Můj handicap tam vždycky je a bude. Jsem v první řadě paralympijský cyklista. Osobně bych byl nejradši, kdyby se můj čas nikdo nikdy nedozvěděl, protože mi to přijde hrozně nefér vůči těm zdravým jezdcům, pro něž to bude už několikátá etapa. A ne všichni třeba tu časovku jedou naplno, protože mají své úkoly v dalších etapách," připomněl Ježek. Tuší však, že pokud se mu jízda vydaří a vše dobře dopadne, poslední by velmi pravděpodobně být neměl.

"Na druhou stranu ten čas budu chtít vědět, protože jsem závodník a je to pro mě prestiž, takže se budu chtít srovnat s těmi nejlepšími. Bude mě ale spíš zajímat ten odstup za první desítkou, jak moc ten handicap hraje roli. A časovka, kde mají všichni stejné podmínky, je tou nejlepší příležitostí," tvrdil Ježek. Ten je nejlepším časovkářem mezi handicapovanými, ale v tuzemsku patří k nejlepším i mezi zdravými. "Nicméně špičkoví profesionálové na TdF, to je úplně jiná kategorie, to je o dvě až tři úrovně výše," zdůraznil.

Ježek promění svůj sen ve skutečnost díky projektu automobilky Škoda, která oslaví deset let v roli partnera závodu. Vedení Tour něco takového umožní poprvé. Na závod Ježka doprovodí mladý fotograf David Vlk, jehož s jezdcem pojí stejný handicap a bude oficiálním fotografem minivýpravy českého cyklisty. "Máma hodně fotila, a když jsem měl rakovinu, půjčoval jsem si foťák od ní a hodně mě to bavilo. Připomínala mi Jirkův příběh a stal se tak mým vzorem," uvedl patnáctiletý Vlk, který prodělal amputaci levé nohy právě při boji se zákeřnou nemocí.

Autor: