Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

'Harakiri pro Ferrari,' kritizují italská média ostře Alonsa a spol.

Sport

  16:55
MILÁN - Italská stáj Ferrari schytala doma kritiku za to, že její pilot Fernando Alonso v posledním závodě sezony neudržel první místo v seriálu formule 1. Díky vítězství v Abú Zabí se před něj i kvůli špatné strategii Ferrari dostal Němec Sebastian Vettel z Red Bullu a stal se nejmladším mistrem světa, i když před závěrečnou Grand Prix figuroval až na třetím místě.

Sebastian Vettel a Fernando Alonso. foto: ČTK

"Ferrari zpackali všechno a zahodili titul. To byla čistá sebevražda, neuvěřitelné a nepochopitelné," hlásil titulek Gazzetty dello Sport s odkazem na Alonsovu snahu uhlídat průběžně druhého muže seriálu Australana Marka Webbera. Na tu Španěl doplatil, když po brzkém zajetí do boxů musel skoro celý závod kroužit za Rusem Vitalijem Petrovem a Vettel mu ujel.

"Hořké finále," napsal italský list. "Harakiri stáje Ferrari," uvedl na titulní stránce deník Corriere dello Sport, který vystoupení stáje z Maranella nazval fatálním selháním. "Obrovské zklamání pro Ferrari, všechno špatně." Tuttosport píše o sebevraždě. "Vettelovi darovali titul," napsal. "Ferrari, katastrofa!" konstatovala Repubblica a dodala: "Slepá strategie připravila tým o titul."

DÁLE ČTĚTE

Podle Corriere della Sera si italský tým dal vlastní gól. "Sebevražedná strategie," uvedl list. V podobném duchu závod hodnotila i další evropská média. "Ferrari darovalo Vettelovi titul," napsal španělský deník AS. Tvrdší byl list El País. "Ferrari a Alonso hodili vše přes palubu," uvedl v titulku. Také El Mundo Deportivo byl kritický: "Alonso a Ferrari - noční můra z Abú Zabí."

Britské deníky připomněly týmovou strategii Ferrari v červencové Grand Prix Německa, v níž Brazilec Felipe Massa nechal vyhrál Alonsa kvůli jeho větší šanci na titul. "Trest pro Alonsa, spravedlnost dokonána," napsaly. "K.O. pro Ferrari," uvedl Daily Mail. Zároveň ocenily historický zápis Vettela, který sebral primát nejmladšího šampiona Britu Lewisi Hamiltonovi.

"Princ z Red Bullu se stal králem Abú Zabí," napsal Independent. "Z Vettela, malého Schumiho, se stal muž," konstatoval Daily Mail. Rakouský deník Kronen Zeitung připomněl Vettelovo dojetí v cíli. "Jen slzy byly silnější než Vettel," napsal. Ruská média upozornila na skvělý výkon nováčka Petrova ze stáje Renault, který udržel Alonsa za sebou téměř celý závod. "Vítězství s ruskou podporou," uvedl list Kommersant.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...