130 let

„Na nájezdovku rolba vůbec nejede, to se dělá lidskými silami, máme na to speciální lyže,“ podotýká Lucie Slavíková. | foto: František Vlček, MAFRA

Harrachov řeší stále stejný problém. Žádost o MS v letech na lyžích pro rok 2024 stáhl

Sport
  •   21:01
Svaz lyžařů stáhl kandidaturu na pořádání mistrovství světa v letech v roce 2024. Závod na mamutí můstku v Harrachově se ale přesto může za pět let pod Čertovou horou konat. Vše se odvíjí od vyřešení majetkoprávních vztahů v areálu, jenž byl loni kvůli havarijnímu stavu uzavřen. Jedná se také o tom, kdo bude po případné rekonstrukci platit náklady na provoz. Informaci první přinesl portál Aktuálně.cz a ČTK potvrdil mluvčí svazu Tomáš Haisl.

„Dnes jsme na FIS poslali, že od kandidatury odstupujeme, ale nutně to neznamená, že šampionát nebude,“ řekl Haisl. Mezinárodní federace FIS nejspíše v listopadu prodlouží přijímací řízení do jara a Harrachov by se do hry o pořadatelství leteckého šampionátu mohl vrátit. „Pokud se konečně povedou vyřešit majetkoprávních vztahy, tak je v plánu kandidovat znovu,“ řekl mluvčí.

Stát už předloni podle odhadů až půlmiliardovou rekonstrukci podpořil, ale finanční dotaci podmínil vyřešením majetkoprávních sporů různých subjektů, které v areálu působí. To se svazu nepodařilo.

„Na nájezdovku rolba vůbec nejede, to se dělá lidskými silami, máme na to...
„Já jsem tady jako asistentka ředitele. Manžel do toho pořád jenom mluví, on...

Šampionát v letech na lyžích se v Harrachově konal čtyřikrát, naposledy před pěti lety. Tehdy se kvůli větru odskákala jen dvě z plánovaných čtyř kol a musela být zrušena soutěž družstev. V pořádání MS se Harrachov pravidelně střídá se středisky ve slovinské Planici, německém Oberstdorfu, rakouském Kulmu a norském Vikersundu. V roce 2024 byl na řadě právě český areál.

Autor: ČTK