130 let

Dominik Hašek | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Hašek: Chelios je ještě starší než já...

Sport
  •   9:15
DETROIT/PRAHA - Pouze část dnešního dne, v němž oslaví 42. narozeniny, prožije Dominik Hašek za Atlantikem se svými nejbližšími. Jeho Detroit totiž čeká v úterý utkání s Islanders, takže jeden z nejuznávanějších hokejových gólmanů planety se už navečer přesune se spoluhráči do New Yorku. V předvečer svých narozenin odpověděl na otázky LN.

LN Na kolik let se momentálně cítíte?
Dneska ještě na 41...

Jaký dárek si k narozeninám přejete?
Od manželky a dětí něco hezkého určitě dostanu. Prý to bude překvapení, ale já už něco tuším. Teda přesněji řečeno, cosi vím... Takže něco vím a něco nevím. No, hlavně bych si ale přál zdraví. Víc nepotřebuju.

Co všechno budete muset šoupnout v kabině spoluhráčům?
Fíha... Vlastně jsem o tom ještě ani nepřemýšlel. Shodou okolností ale chystám právě na pondělí v New Yorku večeři pro obránce a specialisty na oslabení. Za úvodních pět zápasů, v nichž jsem nedostal gól. Když jsem pozvání v šatně vyhlásil, vůbec mne nenapadlo, že večeře připadne právě na mé narozeniny.

Od doby, kdy jste s Detroitem získal Stanley Cup, již uplynulo pět let. Co se v mužstvu od té doby změnilo?
Hlavně složení týmu. Z roku 2002 nás tu zůstalo snad už jen sedm, osm. Přesto tradice a touha po úspěchu v Detroitu zůstávají stále stejné.

Jak se cítíte mezi spoluhráči, z nichž mnozí by mohli být vašimi syny?
S tímhle nemám žádný problém. Navíc mám jednoho spoluhráče, který je o tři roky starší než já.

No jistě, obránce Chris Chelios! Ve čtvrtek oslavil 45. narozeniny! Mimochodem v jeho restauraci nedávno zabili dva lidi...
Chodíme tam jen někdy; hlavně po domácích zápasech.

Před sezonou jste shodil pět kilogramů. Pročpak to? Štíhlý jste se zdál už před tímto počinem.
Teď si držím pořád svých 76 kilogramů. V létě jsem si říkal, že když se budu zvedat při utkání či při tréninku z ledu, nižší váha bude příjemnější Také pravděpodobnost, že se zraním, je pak menší.

Nejste náhodou se svými 76 kily v brance ještě rychlejší než dříve?
Těžko říct...

Na přelomu ledna a února už bývá organismus dost unavený a hrozí zranění. Změnil jste cosi oproti minulým rokům v prevenci, abyste možnost zdravotních problémů minimalizoval?
Jak už jsem říkal, shodil jsem pár kilogramů, ale trochu jinak se připravuju na trénink i na zápas. Dříve jsem do kabiny chodil půl hodiny předtím, než se šlo na led, teď už více než s hodinovým předstihem. Pravidelně se nahřívám, strečuju, nechávám si masírovat třísla. I na led mířím dříve, než jsem býval zvyklý. Snažím se pokaždé pořádně rozbruslit a před tréninkem si ještě chvíli s klukama zahraju.

Jakých statistických čísel si nejvíc vážíte? Procentuální úspěšnosti, průměru obdržených gólů na zápas, anebo vychytaných nul?
Každá ze statistik, o nichž mluvíte, má něco do sebe, já mám ale největší radost, když vyhrajeme.

Sledujete statistiky poctivě, anebo po nich pokukujete jen okrajově?
Snažím se je nesledovat, ale ono to tak úplně nejde. Třeba novináři se mě totiž na ně věčně ptají... Tvrdím ale pořád, že statistiky jsou především pro experty, novináře a fanoušky. Já se zabývám tím, abych vyhrál příští zápas, a ne studováním nějakých čísel.

Hokejisté San José vám začátkem ledna nastříleli osm branek, tedy největší příděl, který jste kdy v NHL zažil. Krátce poté jste se nevešel do výběru na All Star Game. Co vás mrzelo víc?
Mrzelo mě, že jsem nejel na All Star Game. Jenže pravdou je, že do Detroitu jsem nešel hrát kvůli tomu, abych si zachytal na All Star Game. A ten zápas v San José? Z tohoto žádnou tragédii nedělám. Prostě jsme prohráli.

I když vás neúčast na All Star Game mrzela, mohl jste si na druhou stranu říct – aspoň si odfrknu, ne?
Ale určitě. Přesto jsem si byl dvakrát během těch čtyř dnů volna zacvičit. Neprospělo by mi, kdybych celou tu dobu jen odpočíval.

Na co se v hokeji ještě těšíte? Na další Stanley Cup? Na radost ze hry? Nebo snad na něco jiného?
Mám to pořád stejné snad někdy od deseti let. Největší radost mám, když vyhrajeme.

Příští sezonu budete chytat opět v Detroitu...?
Tak daleko nepřemýšlím. Na tyhle věci mám čas po sezoně...

Autor: