130 let
Dominik Hašek oznamuje svůj návrat.

Dominik Hašek oznamuje svůj návrat. | foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Hašek: Cítím se dobře a mám chuť se obětovat hokeji

Sport
  •   9:39
PRAHA - Před sedmi roky v Salt Lake City po prohraném čtvrtfinále s Rusy políbil reprezentační dres a oznámil, že ho už nikdy na olympiádě neoblékne. V úterý Dominik Hašek (44) připustil, že olympijské hry ve Vancouveru pro něj znamenají velkou motivaci.

Před deseti jste v Praze oznámil konec kariéry, v úterý jste na stejném místě naopak ohlásil návrat na led. S čím nás v hotelu Intercontinental překvapíte za dalších deset let?
No jo, já snad před těmi deseti roky tady seděl i u stejného stolu. (směje se) O tom, co se stane za deset let, je ale teď snad zbytečné diskutovat. Svých rozhodnutí jsem nikdy nelitoval, ani tohohle posledního. Kdybych neměl chuť za Pardubice hrát a prožívat znovu radost z vítězství, tak bych tady dnes neseděl.

Držel jste v ruce i jiné nabídky než z Pardubic?
Volalo mi dost lidí, ozvali se i agenti ze zahraničí. Od pátku, kdy se objevila informace, že možná začnu zase hrát hokej, se ozvaly další dva kluby. Já ale všechny nabídky házel do autu a zájemcům hned dával najevo, že nemám zájem. Jinam než do Pardubic bych nešel.

Vzpomenete si, kdy jste naposledy stál při zápase v brance?
Loni na jaře v play off v utkání Detroitu proti Nashvillu a v extralize při výluce NHL v roce 1995. Dokonce si vzpomínám, že jsme tehdy v Jihlavě vyhráli.

Jak vaše rozhodnutí komentovala rodina?
Nikdo mi nic nerozmlouval, ale překvapeni byli...

Budete dál bydlet v Praze, anebo po čase opět v Pardubicích?
Dcera chodí v Praze do školy a v Pardubicích jsem po dálnici za hodinu a čtvrt. V Pardubicích máme pořád dům, takže tam můžu kdykoliv přespat.

V čem je extraliga jiná než NHL?
Tak především její kvalita rozhodně není špatná. Nebývá v ní takový tlak před brankou jako v zámoří a vzhledem k odlišným rozměrům kluzišť se puk neodráží téměř ze všech míst před branku do střeleckých pozic. Brankář v extralize musí být spíše připravený na nahrávku než na střelu. Určitě si zvyknu.

Nepochyboval jste přece jen trochu o sobě, jestli návrat zvládnete?
Samozřejmě moc dobře vím, že mi není dvacet. Cítím se ale dobře a mám chuť se stoprocentně připravit. Hokeji chci obětovat všechno, a kdybych nebyl přesvědčený o tom, že se představím na nejvyšší úrovni, nepůjdu do toho.

Přemýšlíte již o olympiádě ve Vancouveru?
Tuhle otázku jsem čekal, ale je trochu předčasná. Nevím ani, jak hodlají trenéři pro Kanadu sestavovat mužstvo. Vancouver ale beru jako slušný motivační faktor.

Jedna sázková kancelář už vyhlásila na vaši účast kurz 5:1. Mají si lidé vsadit?
Jsou to odborníci a asi dobře vědí, proč zrovna takový kurs vypsali...

Autor: Václav Cibula