Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hašek si ve finále nezahraje

Sport

  8:38
ANAHEIM - Bez české účasti se poprvé od roku 1998 odehraje finále zámořské NHL. Hokejisté Detroitu totiž v šestém utkání podlehli na ledě Anaheimu 3:4 a celou sérii prohráli 2:4 na zápasy. O Stanleyův pohár si tak zahrají Kačeři s Ottawou.

Dominátor. foto: ČTK

K rozhodující výhře vykročili Ducks v prvních dvou třetinách úterního duelu, kdy si vytvořili vedení 3:0. Poprvé se trefil ve 4. minutě ve vlastním oslabení Rob Niedermayer, další góly přidali v druhé třetině Corey Perry a Ryan Getzlaf. Na brankáře Jeana-Sebastiena Giguera dokázal vyzrát až v 44. minutě Henrik Zetterberg, vzápětí však vrátil domácím tříbrankový náskok Samuel Pahlsson. Utkání ještě zdramatizoval dvěma góly v přesilových hrách Pavel Dacjuk, ale těsné vedení Anaheim v napínavé koncovce uhájil.

Zejména díku Giguereovi, jenž si nakonec připsal 26 úspěšných zákroků a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. "Chytal skvěle. Nerad říkám, že byl lepší než já, ale možná byl," vysekl svému protějšku poklonu zklamaný Hašek, který pochytal 25 střel. "Také musíte mít trochu štěstí a to Giguere měl. Vychytal pátý zápas, který byl klíčový. On jim vyhrál sérii," uznal český gólman. O tom, zda bude pokračovat v kariéře, se prý rozhodne během několika týdnů.

Giguere, jenž v předchozích dvou duelech zlikvidoval 36 střel a v minulém zápase vychytal vítězství 2:1 v prodloužení, na oplátku vyjádřil Haškovi svůj obdiv. "Je neuvěřitelné, co ve dvaačtyřiceti letech dokáže. Až mi bude tolik co jemu, už chytat nebudu," prohlásil brankář Anaheimu. "A nestavím to tak, že jsem já porazil jeho. V týmu máme pětadvacet hráčů, vyhráli jsme jako jedno mužstvo. Vždycky může vyhrát pouze lepší tým, ne jen lepší brankář," zdůraznil Giguere, jenž v třetí třetině čelil šestnácti střelám oproti třem na druhé straně.

"Nikdy v kariéře jsem nebyl tak nervózní a rozklepaný jako dnes v závěru zápasu," přiznal Teemu Selänne, jehož v šestatřiceti letech čeká první finále Stanley Cupu. "Už jsme se nechtěli vracet do Detroitu. Po závěrečné siréně jsem si pořádně několikrát oddechl," dodal finský útočník. "Na konci jsme úplně přestali bruslit a jenom stáli. Byli jsme zcela paralyzovaní. Naštěstí to dobře dopadlo," podotkl trenér Randy Carlyle.

Ducks si zahrají finále znovu po čtyřech letech. V roce 2003, kdy tým koučoval současný trenér Detroitu Mike Babcock, prohráli 3:4 na zápasy s New Jersey. Od té doby změnil klub majitele, z jeho názvu zmizelo slovo Mighty (Mocní) a v kádru zůstali jen čtyři hráči: Rob Niedermayer, Samuel Pahlsson, Andy McDonald a brankář Giguere, který tenkrát získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off.

Ottawu, která ve finále Východní konference vyřadila Buffalo, čeká ve finále Stanley Cupu premiéra. V dresu Senators do ní zasáhne i slovenský obránce Andrej Meszároš. Čeští hokejisté tentokrát v závěrečné sérii chybějí.

Výsledek:
Západní konference - 6. zápas:
Anaheim - Detroit 4:3 (1:0, 2:0, 1:3)

Branky: 4. R. Niedermayer, 30. Perry, 39. Getzlaf, 46. Pählsson - 51. a 57. Dacjuk, 44. Zetterberg. Dominik Hašek odchytal za Detroit 59 minut, z 29 střel inkasoval 4 góly a úspěšnost zásahů měl 86,2 procenta. Střely na branku: 29:29. Diváci: 17.380. Konečný stav série: 4:2.

Autor: