Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hašek: Vedení ČSTV by mělo rezignovat

Sport

  8:15
PRAHA - Šéf Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek na nejbližším jednání ČSTV dá svou funkci ve výkonném výboru k dispozici. "Měli bychom rezignovat všichni. Na valné hromadě by posléze měly být nové volby a nové vedení," řekl Hašek v Otázkách Václava Moravce.

Ivan Hašek. foto: ČTK

Důvod je jasný. Právě výkonný výbor největšího akcionáře Sazky nese hlavní vinu za krach této loterijní společnosti. Hašek zároveň sám vyloučil, že by v budoucnu kandidoval na uvolněné místo šéfa ČSTV po Pavlu Kořanovi. "Nejsem sběratelem funkcí," vysvětlil krátce.

Není ale jisté, že by předseda fotbalistů vůbec byl volitelný. Představitelé ostatních svazů mu v minulosti vyčítali, že jeho zástupce na poslední valné hromadě jako jeden ze čtyř svazů hlasoval pro setrvání Aleše Hušáka na pozici generálního ředitele Sazky.

"Poučení pro všechny je stejné. Jediný příjem pro ČSTV z loterijní činnosti není možný, sport je potřeba financovat z dalších zdrojů," řekl Hašek, podle kterého by ČSTV mohly v budoucnu nahradit jiné instituce – olympijský výbor nebo třeba ministerstvo sportu.

Místo charity bezpečnost
Větším problémem fotbalu než financování je ale podle Haška momentálně bezpečnost na stadionech. Ostatně za násilnosti při finále tuzemského poháru by podle doporučení disciplinární komise měl svaz poslat 400 tisíc ze své kasy na charitu.

Hašek je ale proti. Na zasedání výkonného výboru bude hlasovat pro to, aby byly peníze využity přímo na bezpečnost. "Slušní lidé se musí vrátit na stadion," vysvětlil Hašek, který plánuje, že by měl svaz v rozpočtu najít až sto milionů, za které by se pořídil kamerový systém na všechny ligové stadiony. Zároveň je podle něj ale důležité, aby se změnou norem přispěchali i zákonodárci. "Nemůžeme čekat, až se stane opravdu velký malér," dodal.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...