130 let

Dominik Hašek pokryl všech 25 střel hráčů Anaheimu. | foto: ČTK

Hašek vychytal nulu, Detroit postoupil

Sport
  •   10:45
NEW YORK - Hokejisté Detroitu zvítězili v šestém utkání na ledě San Jose 2:0 a postoupili do finále Západní konference. Hvězdou zápasu byl vyhlášen český brankář Red Wings Dominik Hašek, který pochytal všech osmadvacet střel domácích a připsal si první čisté konto v letošních vyřazovacích bojích.

"Jsme se sebou opravdu spokojení. Jen doufám, že nám forma vydrží a i nadále se nám bude dařit. Vím, že nás čeká další skvělý tým," řekl obránce Detroitu Chris Chelios.

"Celou sezonu hrajete opravdu dobře, a pak o vás někdo řekne, že na play off nemáte. Vyřadili jsme dva kvalitní a silné soupeře, hráli jsme dobře. A teď jdeme na dalšího," doplnil jej bojovně naladěný kouč Mike Babcock.

Detroit rozhodl v první třetině
Hokejisté Detroitu si zahrají semifinále play off s Anhaimem poprvé od roku 2002, kdy vybojovali Stanleyův pohár. Detroit stanovil konečný výsledek už v první třetině, kdy se během závěrečné pětiminutovky dvakrát trefil Mikael Samuelsson. Skóre otevřel v 16. minutě, kdy jej výstavním pasem vyslal do protiútoku Johan Franzén.

Švédský forvard si nejprve snadno poradil s obráncem Sharks Mattem Carlem a vzápětí poslal puk do sítě. Druhý gól přidal osm sekund před první sirénou, když zakončil únik dvou proti jednomu.

Šance ke vstřelení branky si vypracovali i domácí hráči, všechny ale promarnili. Asi největší příležitost měl krátce po prvním Samuelssonově gólu při vlastním oslabení Mike Grier. Hašek rozehrál kotouč přesně na jeho hůl, Grier se obtočil kolem opuštěné branky, ale trefil jen padajícího obránce Nicklase Lidströma. Do odkryté Haškovy branky se pak v prostřední části netrefil ani Ryane Clowe.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK