Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hašek: Zatím jsme přátelé

Sport

  11:11
PRAHA - Hrdinové z Nagana versus obhájci olympijského zlata. Jestliže čeští a kanadští hráči naplní papírové předpoklady, stane se turínské finále soubojem dvou týmů, které v posledních letech dominují světovému hokeji.

Dominik Hašek foto: ČTK

"Chceme zase přivést zlaté medaile. Čeká se to od nás,“ nechal se slyšet v listu Toronto Sun obránce Rob Blake. A neváhal vyjmenovat největší soupeře, kteří se postaví „javorovým listům“ do cesty. „Rusko, Švédsko a pak samozřejmě Česko. Češi budou tvrdým, skutečně hodně tvrdým oříškem,“ zdůraznil.

Tradiční soupeření československých hokejistů se sovětskou sbornou nahradila rivalita Česka a Kanady. Jejich reprezentace uspěly na posledních olympiádách i mistrovství světa. Do výčtu světových šampionů se mezi ně od roku 1999 vklínili jen jednou Slováci. 

„Zatím se k sobě chováme jako kamarádi,“ zmínil se Dominik Hašek o svých kanadských spoluhráčích z Ottawy. „Na olympiádě se postavíme proti sobě a na tři hodiny na přátelství zapomeneme. A potom? Potom budeme zase kamarádi.“ Možná... Oba týmy si však mají co vracet. Legendární je už Kanaďany vyprovokovaná bitka na mistrovství světa 1997 v Helsinkách. Rozmíšky provázely i vzájemný duel při šampionátu v Sazka Areně a loňské finále ve Vídni. 

Ani Češi však nejsou žádná neviňátka. Právě ve Vídni dohnal gólman Tomáš Vokoun k zuřivosti Danyho Heatlyho připomenutím tragické autonehody. A Kanaďané slíbili českému brankáři odvetu... 

„Naším heslem je, že ego musí zůstat za dveřmi šatny. Jsme tým. Díky tomu jsme uspěli v Salt Lake City, a když se tím budeme řídit v Turíně, máme šanci,“ zkrotil však případné vášně kanadský trenér Pat Quinn.

Olympiáda znamená víc než Světový pohár
Nadvláda kanadských a českých hokejistů je podložena i vírou bookmakerů. Na tým vedený kapitánem Joem Sakikem vypsali kurs 3,5:1, na Čechy 4:1. Švédi a Rusové jsou s kursem 6:1 na třetí příčce. 

„Do Turína si letíme pro zlato!“ tvrdil Sakic v rozhovoru pro Toronto Sun. „Olympiáda je něco mimořádného. Máte možnost čtrnáct dní sledovat ty nejlepší hokejisty světa. Ani Světový pohár neznamená tolik co olympiáda. Celý svět sleduje hry a pro mě osobně je velká čest, že můžu být jejich součástí,“ vyznal se šestatřicetiletý veterán. Mužstva obou rivalů na sebe narazí už v posledním utkání ve skupině A. Kdyby obsadily první dvě příčky, potkaly by se až ve finále.  „Vždy se zlepšujeme zápas od zápasu. Koncovky máme výborné,“ varoval Blake.
Autoři:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.