Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Haškova mise startuje naostro: v Bratislavě půjde Čechům o naději

Sport

  19:14
PRAHA - České fotbalisty čeká v sobotu v Bratislavě zápas o uchování naděje na postup na mistrovství světa. Variant, jak se dostat na šampionát v Jihoafrické republice, je ještě hodně, reálnou šanci na přímý postup však dává v utkání se Slovenskem jen výhra.

Ivan Hašek a kapitán týmu Petr Čech. foto: ČTK

 Po zdařilé premiéře v přátelském utkání s Belgií začíná Haškova mise naostro a po delší době jsou připraveni pomoci i Koller s Rosickým.

Jenže třeba pro Jankulovského může být zápas milníkem jeho bohaté kariéry. Hráč AC Milán totiž prohlásil, že pokud tým ztratí možnost postupu, národní dres definitivně odloží. A stejně by se určitě rozhodl i Jan Koller, který se vrátil týmu pomoci po roční odmlce. Trenérovi Ivanu Haškovi to ale nevadí.

"Velcí hráči mají rádi velké zápasy pod tlakem, proto věříme, že budou pokračovat," prohlásil český kouč.

Ještě déle chyběl kapitán mužstva Tomáš Rosický, jehož start je nejvíce diskutovanou záležitostí sobotního duelu. Záložník Arsenalu nehrál soutěžní zápas dvacet měsíců a jeho nasazení by mohlo být riskantním tahem i vzhledem k jeho nedávným potížím se stehenním svalem. Ale už samotná přítomnost Rosického v týmu zvedla hráčům sebevědomí a pokud by opravdu nastoupil, mohlo by to mít psychologický dopad na domácí, kteří jeho účast celý týden zpochybňovali.

Psychika může hrát ve vyhecovaném duelu velkou roli. I proto Češi od prvního dne označují soupeře za favorita a Slováci se tomu brání. Nezaujatí bookmakeři na obou stranách řeky Moravy však věří spíš českému týmu.

"Podívejte se na tabulku, favorit je jasný," prohlásil Hašek znovu na dnešní tiskové konferenci v Bratislavě.

Musel ale odrážet i narážky slovenských novinářů na dubnový pozápasový "smuteční" večírek, který skončil skandálem. "My přijeli vyhrát, proto se o podobné záležitosti nezajímáme," odvětil s úsměvem český trenér Hašek může spoléhat na navrátilce Kollera, který s Barošem tvoří mimořádně silnou útočnou dvojici. Dohromady nastříleli 88 gólů, a když spolu nastoupili v základní sestavě, prohrál český tým jen výjimečně.

Otázkou zůstává, jak Hašek sestaví středovou řadu, zvlášť pokud by Rosický nehrál. Pak by asi dirigentskou taktovku dostal Plašil a místo zraněného Poláka by mu mohl krýt záda stoper Rozehnal, jenž se v nové roli osvědčil v přípravě s Belgií. "Až zítra se rozhodnu, jaká bude role Tomáše Rosického.

Sestavu neprozradím. Jedna věc je jasná, nastoupí Petr Čech a bude určitě kapitánem, bez ohledu na Rosického start," mlžil i dnes Hašek.

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč