130 let

Miroslav Gorol natlačený do provazů Slovákem Filipem Meszárošem. | foto: Yan Renelt, MAFRA

Havel ovládl Memoriál Julia Tormy. Legendární Zátopková nakonec nedorazila

Sport
  •   13:30
PRAHA - Jiří Havel se stal jediným českým vítězem 25. ročníku Memoriálu Julia Tormy, mezinárodního boxerského turnaje juniorů v Praze, na který ze zdravotních důvodů podruhé v řade nedorazila legendární oštěpařka Dana Zátopková. Havel porazil ve váhové kategorii do 91 kg Richarda Kocsice z Maďarska jednoznačně 3:0 na body.

Do finále tradičního pražského turnaje se probojovali ještě další dva čeští reprezentanti. Marek Migra (do 52 kg) a Miroslav Gorol (do 56 kg) závěrečné zápasy prohráli, i když Gorol sporně.

V prvním kole se mu podařilo Filipa Meszároše ze Slovenska poslat na zem, nakonec však prohrál 1:2 na body. Gorol byl následně vyhlášen nejlepším českým boxerem na turnaji.

Marek Mirga (v červeném) v souboji s Arbuzem Secbastianem.
Miroslav Gorol natlačený do provazů Slovákem Filipem Meszárošem.

Váhovou kategorii do 69 kg, ve které olympijský vítěz z roku 1948 Torma boxoval, vyhrál po parádním výkonu Andrej Csemez ze Slovenska, který v obrovsky tvrdé „štípané“ dokázal zdolat Laszla Kozáka z Maďarska.

Dařilo se českým boxerkám, jejichž zápasy však nebyly oficiálně součástí turnaje, jelikož se jednalo pouze o jednotlivé souboje. Z vítězství se radovaly kadetka Valentina Vacková (do 44 kg) a ženy Jana Prokešová (do 48 kg), Lenka Kardová (do 57 kg) a Martina Schmoranzová (do 64 kg).

Juniorské boxery a boxerky čeká do konce roku hned několik vrcholů: kadetky a juniorky mají již v září mistrovství Evropy, kontinentální šampionát mají v programu také ženy. Junioři si to pak rozdají na světovém šampionátu, od 2. do 4. prosince se pak někteří účastníky Tormy představí také na domácím mistrovství republiky ve Staré Boleslavi.

Autor: Antonín Vavrda