Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Havelková vybojovala s Dynamem Moskva stříbro v prestižním ruském poháru

Sport

  6:00
MOSKVA - Sezona začala před pár týdny, ale Helena Havelková už stihla přidat do své bohaté sbírky další medaili. Nejúspěšnější česká volejbalistka posledních let vybojovala se svým Dynamem Moskva stříbro v ruském poháru.

Helena Havelková v dresu Dynama Moskva. foto: Reuters

Volejbalistka Helena Havelková slaví titul z prestižní ruské ligy

Do Final Four, které se uskutečnilo 25. a 26. prosince v Kazani, postoupilo moskevské Dynamo spolu s Kaliningradem, Dynamem Kazaň a Uralochkou. 

Právě na poslední jmenovaný tým narazilo Dynamo v semifinále, které hráčky z ruské metropole ovládly 3:1. Jedinou ztrátu si připsaly ve druhém setu.

„Celý zápas jsme odehrály hodně bojovně, ale na našem výkonu se podepsala zranění – chyběla nám polovina základní šestky,“ popisuje Helena Havelková.

„Univerzálka Gončarová se zranila nedávno při Lize mistrů ve Francii a blokařka Fetisová má natažené břicho, obě jsou přitom pro naše výkony důležité a jsou oporami ruské reprezentace. V semifinále si pak udělala výron i nahrávačka Babešinová,“ dodala.

Finálový zápas pak byl soubojem tradičních rivalů – Dynamo Moskva vs. Dynamo Kazaň. Jejich střet patří v Rusku k nejprestižnějším i nejtřeskutějším zápasům. V historii už na sebe oba týmy narazily ve finále poháru čtyřikrát. 

Dvakrát zvítězila Kazaň, dvakrát Moskva. Každý z týmů přitom dokázal turnaj ovládnout čtyřikrát, naposledy to zvládl v minulém roce tým Heleny Havelkové, který pro sebe v uplynulé sezoně ukořistil na ruském území všechny trofeje!

Výsledky:

Semifinále: Uraločka – Dynamo Moskva 1:3, Dynamo Kazaň – Kaliningrad 3:1.

Finále: Dynamo Kazaň – Dynamo Moskva 3:1

Tentokrát se ovšem po finálovém zápase radovaly volejbalistky Kazaně, které zvítězily 3:1. Dynamo Moskva pro sebe získalo pouze druhou sadu. 

„Odehrály jsme maximum toho, čeho jsme v té chvíli a v té sestavě byly schopné, ale bohužel to nestačilo. Kazaň byla skvěle připravená a hodně jim pomohlo také domácí prostředí,“ zhodnotila utkání česká reprezentantka.

Dynamo Moskva si tak připsalo stříbro. Většina ruských klubů by jej považovala v jedné z nejlépe obsazených soutěží na světě za senzační úspěch, ale Dynamo patří k nejambicióznějším i nejbohatším klubům na světě, proto má jen nejvyšší cíle. 

„Začátek sezony neprobíhal podle našich představ a v lize jsme prohrály několik zápasů, takže jsme nebyly v ideálním rozpoložení. Proto jsme už finálovou účast považovaly za úspěch. Ale když jsme tam byly, samozřejmě jsme chtěly zlato,“ říká Helena.

V posledních zápasech Ligy mistrů i ruské ligy už Dynamo podávalo skvěle výkony, a to navzdory nešťastné sérii zranění. 

„Snažíme se jako tým dát co nejrychleji zdravotně dohromady a zároveň nahrát co nejvíc bodů, které nám na začátku utekly. Ale je to důležité spíše pro naši psychiku, protože v play-off začne nová soutěž a historie se nebude ptát, jaký byl začátek sezony,“ dodává optimisticky česká reprezentantka.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!