130 let

Martin Havlát | foto: ČTK

Havlát zářil v NHL, dal čtyři góly

Sport
  •   9:56
NEW YORK - Martin Havlát se po odpykání pětizápasového trestu vrátil do NHL ve velkém stylu. K vítězství hokejistů Ottawy 10:4 na ledě Buffala přispěl čtyřmi góly.

O jednu branku méně si ve středu připsal slovenský obránce Lubomír Višňovský, který tak pomohl Králům z Los Angeles vyhrát na ledě Dallasu 6:3.

Ottawa vyhrála v Buffalu rozdílem třídy, v jejích barvách se přitom střelecky prosadili jen tři hokejisté. Ústředními postavami byli Havlát s Danielem Alfredssonem, kteří dali po čtyřech gólech. Dvěma trefami je doplnila posila z Atlanty Dany Heatley, jenž bodoval už v jedenáctém utkání za sebou.

"Přesto si nemyslím, že bychom se dneska předvedli v naší vrcholné formě," řekl novinářům při hodnocení duelu kapitán Senátorů Alfredsson. "Myslím, že ze sebe dokážeme dostat ještě víc," dodal švédský útočník, jenž si v zápase připsal i dvě nahrávky.

"Těšil jsem se a chtěl hrát tvrdě," prohlásil Havlát, na jehož adresu v posledním období často mířila kritická slova. Do utkání nastoupil po odpykání disciplinárního trestu za kopnutí Hala Gilla z Bostonu.

"Martin měl příležitost dokázat, co v něm tkví. To se mu povedlo skvěle," pochválil českého reprezentanta trenér Bryan Murray.

Dříve podceňovaný klub z hlavního města Kanady nyní hraje výtečně a zažívá nejlepší vstup do ligy od roku 1992, kdy do ní jako nováček naskočil. Havlát s Alfredssonem svými čtyřmi góly navázali na podobný Heatleyho kousek v nedávném utkání proti Torontu.

Oba zároveň zaznamenali pátý hattrick kariéry v NHL. "Když se plní dobře kolektivní práce, je snazší prosadit se i pro jedince," prohlásil Alfredsson, který proti Sabres těžil zejména ze svého instinktu v rychlých protiútocích.

V brance Ottawy tentokrát Dominika Haška zastoupil Ray Emery, který sice dostal čtyři góly, z toho jeden od Aleše Kotalíka, ale jinak se kochal pohledem na ofenzivní smršť svých spoluhráčů. Přitom Ottawa byla na počet střeleckých pokusů horší než soupeř.

"Brankáři Buffala ale neměli svůj den," naznačil Alfredsson, že Noronen ani Biron nepodali obvyklé výkony. "Když děláte chyby, spálíte se. My jsme se dneska spálili hodně," prohlásil trenér domácích Lindy Ruff.

Jaroslav Špaček z Chicaga přispěl gólem k vítězství nad St. Louis 6:5 v prodloužení. O zisku dvou bodů rozhodl v první minutě nastaveného času Brent Seabrook. "Jsem nadšený. Puk si navždycky schovám," sdělil po své premiérové trefě v NHL obránce Seabrook. Blues prohráli už šestý zápas za sebou.

Chicagu vychytal teprve druhou letošní výhru venku Craig Anderson, náhradník Nikolaje Chabibulina. "Znám svoji roli. Jsem zálohou za nejlepším gólmanem NHL, který v poslední sezoně vychytal Stanley Cup. Budu se snažit i dál chytat tak soustředěně jako dneska," prohlásila dvojka Jestřábů.

Stars po odchodu z Minnesoty do Dallasu odehráli proti Los Angeles v Texasu jubilejní pětisté utkání, které si však nemohli zařadit mezi povedené. I přes gól a asistenci Martina Škouly odešli domácí poraženi poměrem 3:6, zejména kvůli skvělému představení slovenského zadáka Višňovského, jenž docílil svého prvního hattricku v NHL.

"Hokej je teď celkem otevřený a i my obránci se dostáváme do více střeleckých šancí," řekl ofenzivní bek.

Višňovského síla tkví zejména v přesilovkách. V úterý Králové jeho zásluhou zužitkovali dvě. "Skoro všechny jeho střely jdou do sítě. I kdyby zavřel oči, tak skóruje," prohlásil spoluhráč Craig Conroy.

Krize dopadla na hokejisty Minnesoty, kteří z posledních šesti střetnutí vyhráli jen jedno. Ve středu nestačili na Vancouver, jemuž podlehli 1:2. Na góly Jovanovského s Ruutuem odpověděl jen snížením Randy Robitaille.

Nashville nastoupil v San Jose bez Tomáše Vokouna v brance. Do vedení ho už v 2. minutě poslal Martin Erat. Po třech třetinách bylo skóre 2:2, když se domácím podařilo vyrovnat až v poslední desetiminutovce. Výhru pak Žralokům zajistil prvním gólem v sezoně v oslabení Alyn McCauley.

Autor: ČTK