Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Haye zatím jen moc mluví, Kličkové zůstávají stále nedostižní

Sport

  14:36
PRAHA - Tři vládci. Tři titáni, na které se zbytek boxerského světa dívá s pořádným odstupem. Jejich souboje s outsidery ale už fanoušky nebaví. A stále více sílí hlasy: utkejte se spolu. Jak by takový vzájemný střet britské drzosti s ukrajinskou silou skončil?

David Haye s pásem pro šampióna organizace WBA foto: ČTK

David Haye, Vladimir Kličko  jeho bratr Vitalij si poslední dva roky podmanili boxerskou těžkou váhu, nejsledovanější kategorii. Haye naposledy demonstroval svou sílu v sobotním duelu o titul mistra světa organizace WBA (Vladimir drží pásy WBO a IBF, Vitalij pak WBC) s krajanem Audleym Harrisonem, kterého bez známek námahy knockautoval ve 3. kole.

"Harrison usnul na vavřínech po triumfu na olympiádě v Sydney. Přestal na sobě makat a je to ohromná škoda," zhodnotil mizerný výkon devětatřicetiletého rodáka z Londýna Marek Šimák, boxerský expert a trenér.

(Grafiku zvětšíte kliknutím na obrázek)

Grafika - David Haye, Vladimir Kličko, Vitalij Kličko

Odhad Kraje: Haye má navrch
Haye hned po vítězství opět zopakoval, že je připravený se s Kličky utkat. "Dostane od nich na hubu," tvrdí dlouhodobě nejlepší český profesionál Lukáš Konečný. "Momentálně na ně nemá," přidává se na stranu ukrajinských bratří Šimák, který ostatně svá slova podpořil srovnáním schopností tří boxerských šampionů, ze kterého vychází Kličkové jako jasní vítězové. "Nejvíc mě baví Haye a podle mě je jediný, kdo je může porazit. Je lepší než Kličkové," nabízí odlišný názor stříbrný medailista z olympiády v Sydney Rudolf Kraj.

Kde je pravda? I podle hodnocení LN mají navrch Kličkové. Jak každý boxer nezapomene dodat, v supertěžké váze může rozhodnout jeden jediný úder. Právě fakt, že se v nejtěžší váhové kategorii pohybuje teprve dva roky, je pro Hayeho největším handicapem. Oproti ukrajinským kolosům má deficit deseti centimetrů a patnácti kilo. A to je mezi čtyřmi provazy pořádně znát. "Navíc jeho soupeři nestáli za moc. Sice porazil i Valujeva, ale ten už také nebyl na vrcholu," tvrdí shodně Šimák i Konečný.

Ňepřehlédněte

Ano, i Kličkové v poslední době neboxují s top soupeři, ale mnohdy ne vlastní vinou. Nahlas to nikdo neřekne, ale jen málokdo je ochotný se jim postavit a nechat do sebe bušit jako do pytle. A pokud ano, bojovnost vystřílí na předzápasových tiskových konferencích.

Mezi seřezané odvážlivce se nejspíš zařadí v prosinci i Dereck Chisora. "Nemá potřebné zkušenosti," vidí Šimák jeho hlavní handicap v duelu s Vladimirem Kličkem. Pokud půjde vše podle připraveného scénáře, "tři králové" pak budou mít volný prostor pro vyjednávání k vzájemnému duelu.

"Vladimira zbiju příští rok před létem, Vitalije na konci léta a poté skončím s boxem," řekl v sobotu Haye a připomněl, proč není čas pro otálení. Pokud splní svůj slib, má před sebou poslední rok profesionální kariéry. Problémem je, že poslední pokus o dohodu s Vitalijem zhatily finanční požadavky Brita, ten první před rokem a půl s Vladimirem zase údajné zranění ostrovního boxera. Nezbývá než doufat, že do třetice již vše dopadne podle přání fanoušků i odborníků.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...