Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

České házenkářky přehrály Litvu a postoupily do play off o MS

Sport

  12:44aktualizováno  14:01
OLOMOUC/PRAHA - České házenkářky postoupily z první fáze kvalifikace o postup na mistrovství světa 2015 do červnového play off.

Hana Kutlvašrová z ČR (uprostřed) a Simona Kauzlauskaiteová (vlevo) a Diana Satkauskaiteová, obě z Litvy. foto: ČTK

Po pátečním vítězství nad Ázerbájdžánem porazily v Olomouci Litvu 33:27 a vyhrály tříčlennou skupinu. Soupeře pro play off o účast na šampionátu v Dánsku určí svěřenkyním trenéra Jana Bašného los 21. prosince.

Češkám stačil k prvenství ve skupině i bod, ale brzy bylo jasné, že ho zpečetí přesvědčivým vítězstvím. Nádech dramatu mělo utkání jen úvodních deset minut.

Domácí do stavu 3:4 jen dotahovaly, ale pak se pronikavě zlepšila česká obrana a Litevky byly v útoku z minuty na minutu zcela bezradné. Soupeř jim lehce odebíral míče a z trháků utěšeně navyšoval náskok. Sérií osmi gólů mezi 7. a 18. minutou si domácí celek vytvořil uklidňující vedení 11:4.

Jana Knedlíková.
Dominika Selucká z ČR (vlevo) a Kamile Busaiteová (uprostřed) a Gitare...
Hana Kutlvašrová z ČR (uprostřed) a Simona Kauzlauskaiteová (vlevo) a Diana...
Simona Kazlauskaiteová z Litvy (vlevo) a Kristýna Salčáková z ČR.

Češky měly do konce prvního poločasu zcela dominantní postavení, které podtrhla výtečná Raníková v brance. Každým zákrokem brala Litevkám klid a chytila dokonce všechny tři sedmimetrové hody.

„První poločas rozhodl o zápase. My jsme ho odehráli velice dobře, až výborně, a přesně tak, jak jsme chtěli. Bylo jasné, že v takovém rytmu celé utkání asi nevydržíme. To se také potvrdilo. Začali jsme mít trochu potíže v obraně, kde se nám nedařilo jako v první půli, ale přesto jsme vývoj kontrolovali,“ řekl trenér Bašný.

Po hladkém závěru první půle se český výběr nechal ukonejšit devítigólovým vedením. V ofenzivě se začal topit v technických chybách, zatímco Litvě se rozstřílely spojky a především Bernatavičiuteová, která trefami z dálky stáhla hrozivé desetigólové manko.

I když čtyři minuty před koncem už pobaltský tým ztrácel jen čtyři branky, domácí hráčky se o výsledek nemusely obávat a bezpečně zápas dovedly k výhře.

Kvalifikační utkání MS 2015 házenkářek v Olomouci

Česko - Litva 33:27 (21:12)

Nejvíce branek: Kutlvašrová 6 - Bernatavičiuteová 9. Rozhodčí: Nastaseová, Stancuová (obě Rum.). Diváci: 700.

Konečná tabulka
1.Česko220071:534
2.Litva210162:622
3.Ázerbájdžán200255:730
Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...