Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Házenkáři se na mistrovství světa neprobojovali

Sport

  17:31aktualizováno  17:52
PARDUBICE - Čeští házenkáři budou potřetí za sebou chybět na mistrovství světa. V odvetě play off v Pardubicích podlehli po nepovedeném prvním poločase Rusku 27:31. Úvodní zápas přitom soupeř před týdnem doma v Astrachani vyhrál jen o gól, ale slibnou výchozí pozici tým kolem jednoho z nejlepších házenkářů světa Filipa Jíchy nevyužil.

Házenkáři Česko - Rusko (Jícha) foto: ČTK

Podle trenéra Martina Liptáka rozhodl o kvalifikačním nezdaru jediný nevydařený poločas. "Dnes jsme špatně bránili, sami jsme dostali Rusy do tempa. Pak jsme sice osmigólovou ztrátu trochu snížili, ale už nebyla šance. Rusové byli rychlejší a klidnější, proto postoupili," řekl České televizi.

Mistrovství světa bude hostit v lednu Španělsko. Na dvou předchozích šampionátech chyběli čeští reprezentanti po prohrách v play off se Srbskem; nyní je vyřadilo Rusko, které sice v minulosti získalo čtyřikrát olympijské zlato a třikrát vyhrálo MS, ale v posledních letech medailové pozice vyklidilo a na letošním ME skončilo za českým týmem až patnácté.

Úvod patřil Rusům

Zaplněné pardubické hlediště hnalo české reprezentanty vpřed, ale na počátku zápasu stříleli góly hlavně Rusové z rychlých protiútoků. Domácí tým se proti dobře postavené obraně neprosazoval, ukvapené střely snadno likvidoval brankář Levšin a v šesté minutě vedli hosté 5:1.

S čtyřbrankovou ztrátou dlouho nedokázal nic udělat ani vítěz Ligy mistrů Jícha, který neskóroval ani ze sedmimetrového hodu. Naopak takřka neomylní ruští střelci poté využili dalšího hluchého úseku české hry a zvýšili až na 14:5. Hrozivý gólový rozdíl pardubickou halu zmrazil, z hlediště se ozýval především pískot při sporných verdiktech norských rozhodčích.

Český prapor na chvilku pozvedl veterán Jan Filip přesnými střelami z pravého křídla, ale následovaly další chyby a ruské mužstvo šlo do šatny s náskokem osmi branek. "Oni hrají stejně jako v tom prvním zápase, ale my hrajeme výrazně hůř," řekl v poločasovém televizním rozhovoru brankář Petr Štochl.

Po změně stran se domácí výběr Rusům přiblížil na 15:20, avšak hosté okamžitě zareagovali další tříbrankovou sérií a žádné postupové drama nepřipustili. Čeští házenkáři zkusili i hru bez gólmana, k zásadnějšímu zkorigování skóre ale nevedla ani ta. Rusové polevili až v samém závěru, kdy už o jejich vítězství nebylo pochyb.

Autoři: ,