Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Házenkářky padly proti favorizovaným Rumunkám. Bodům ale byly blízko

Sport

  20:04aktualizováno  20:12
BREST/PRAHA - České házenkářky ve svém prvním zápase na mistrovství Evropy padly proti favorizovaným Rumunkám 31:28 a neodstartovaly dobře své účinkování ve Francii. Nejlepšími střelkyněmi týmu byly Veronika Malá a Iveta Luzumová, které si obě připsaly po pěti brankách.

Iveta Luzumová. foto: ČTK

Rumunsko - ČR 31:28 (17:11)

Sestava a branky ČR: Satrapová, Kudláčková - Knedlíková 4, Kovářová 3, Ryšánková, Mika 2, Kordovská 1, Luzumová 5/1, Mikulášková, Šustková 2, Adámková 2, Marčíková, Šetelíková, Zachová, Jeřábková 4, Malá 5/2.

Nejvíce branek Rumunska: Buceschiová 9/5, Neaguová 8.

Rozhodčí: Chriatiansenová, Hansenová (obě Dán.). Sedmimetrové hody: 6/5 - 4/3. Vyloučení: 4:7. ČK: 21. Kordovská. Diváci: 3098.

Na začátku zápasu sice Jeřábková vyrovnala na 1:1, jenže od té chvíle český výběr svazovala nervozita. V obraně se nedařilo Češkám zachytávat útoky soupeřek, na druhé straně našemu týmu nefungovala střelba, Rumunky výborně bránily.

Rumunským hráčkám navíc skvěle fungovala spolupráce jedné z nejlepších házenkářek světa Neaguové s pivotkou Pinteovou, a branky na kontě rumunského výběru přibývaly.

Trenér českého výběru Jan Bašný se hodně divil výkonu svých svěřenkyň, které v desáté minutě prohrávaly 2:7. O branku později na obou stranách si vzal oddechový čas. „Řekli jsme si, že je musíme přerušovat. Proč to hrajete úplně jinak, než jsme si určili?“ rozčiloval se český kouč.

Iveta Luzumová šla při střelbě do kontaktu s protihráčkou.
Iveta Luzumová se snaží dostat přes Stelu Posavecovou z Chorvatska.

Na hřišti byla ale jeho slova znát pár sekund, poté byla vyloučena Kordovská. Ale i přes toto oslabení se Češky stále držely v odstupu tří až čtyř branek.

Bohužel přišla další dvě vyloučení českého výběru (Mikulášková a Kordovská), a druhá jmenovaná si ve 21. minutě připsala už třetí dvouminutový trest za špatné střídání, který rezultoval v červenou kartu a definitivní konec jednoho z defenzivních štítů týmu po necelé třetině zápasu.

Český tým srážela nedisciplinovanost a neúspěšná střelba. Za celý první poločas vyprodukoval národní tým 25 střel, z nichž padlo jedenáct branek. Rovných pět vyloučení za třicet minut také není dobré vysvědčení.

V kabině Češek muselo proběhnout zemětřesení, protože ač se chvilku ve druhé části radovaly Rumunky, brzy začaly svěřenkyně Jana Bašného své soupeřky brankově stíhat.

Výborným pohybem v útoku se hráčky se lvem na prsou dotáhly na rozdíl tří branek v 53. minutě, 180 vteřin před koncem to bylo o pouhé dva góly.

Do poslední minuty vstupovaly české hráčky v obraně a s vědomím, že mají šanci na dotažení. Jenže rychle došlo k vyloučení kapitánky Luzumové a závěr už si zkušené rumunské hráčky pohlídaly. 

Za konečné skóre 31:28 se však Češky nemusí stydět, favoritkám v závěru zatopily, jenže na zisk bodů to nestačilo. Navíc výkon ze druhého poločasu je nadějí pro další působení výběru na evropském šampionátu.

Ve druhém zápase skupiny porazily Němky favorizované Norsko 33:32.

Tabulka skupiny D:
1.Rumunsko110031:282
2.Německo110033:322
3.Norsko100132:330
4.Česká republika100128:310
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!