Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Házenkářky padly se Švédky, na ME ale pojedou

Sport

  19:49
KRISTIANSTAD - České házenkářky prohrály v přímém souboji o vítězství v páté kvalifikační skupině o účast na evropském šampionátu ve Švédsku 24:34 a obsadily v konečné tabulce druhé postupové místo. Svěřenkyně Jana Bašného držely s vicemistryněmi Evropy krok více než půl zápasu, vysoce favorizované Seveřanky rozhodly o své výhře až v druhé půli. Postup na prosincové mistrovství v Nizozemsku měly Češky jistý už od března.

České házenkářky. foto: Alex Wipf/www.shf.cz

Svěřenkyně Jana Bašného držely s vicemistryněmi Evropy krok více než půl zápasu, vysoce favorizované Seveřanky rozhodly o své výhře až v druhém poločase. Účast na prosincovém mistrovství v Nizozemsku měly Češky jistou už od března. Na velke akci si zahraji po osmi letech od Eura 2004.

České hráčky utrpěly se Švédkami jediné dvě porážky v kvalifikaci, loni v říjnu jim doma podlehly 21:30. Druhé místo v tabulce znamená, že budou mít papírově horší pozici při losování základních skupin šampionátu. Los se uskuteční ve středu 6. června od 14:00 v Rotterdamu.

České házenkářky potřebovaly k předstižení neporažených Švédek zvítězit a naději na senzaci živily více než poločas. Seveřanky sice po pěti minutách odskočily do tříbrankového vedení, Bašného tým si ale favorita nenechal utéct na víc než čtyři góly a v závěru první půle čtyřmi trefami po sobě vyrovnal na 13:13.

Švédky do pauzy ještě stihly znovu získat vedení a náporem vstoupily i do druhé půle, český celek však dokázal ještě jednou dotáhnout mírné manko. K rozhodujícímu trháku nasadily domácí hráčky až v začátku druhé desetiminutovky druhé půle. Od vyrovnaného stavu 18:18 skórovaly sedmkrát po sobě a Bašného svěřenkyně už odpověď nenašly.

Autor: