130 let
Plzeňští hráči na společné fotografii s pohárem.

Plzeňští hráči na společné fotografii s pohárem. | foto: ČTK

Do házené se vrací play off, extraliga si slibuje větší atraktivnost

Sport
  •   16:07
PRAHA - Po čtyřech letech bude v české házenkářské extralize opět platit: o titulu rozhodne poslední zápas sezony. Do nejvyšší soutěže se totiž vrací play off. „Chceme, aby liga byla atraktivnější. A tomu může pomoci, když bude mít jasný vrchol,“ říká předseda svazu Aleš Pospíšil. Extraliga začíná ve středu, kdy obhájci zlata z Plzně hrají v Karviné.

Je to debata, která nemá jasného vítěze. V nejlepších házenkářských ligách Evropy - hlavně v Německu - platí podobně jako ve fotbale systém dlouhodobé tabulky. „Je to spravedlivější,“ zamýšlí se brankář Radek Motlík, opora šampionů z Plzně. „Ale play off je zase divácky atraktivnější. Věřím, že vzbudí větší zájem lidí.“

Tohle je hlavní důvod, proč se do házené vracejí vyřazovací boje. Po 22 kolech do nich postoupí nejlepších osm, mistr Česka bude znám nejpozději 23. května 2015; série budou hrány na tři vítězné duely.

„Kdo je favoritem? Věřím, že vyhrát chce většina týmů. Plzeň, Hranice, Zubří, Karviná,“ vypočítává plzeňský kouč Martin Šetlík a s úsměvem dodává: „Ale to neznamená, že to bude seřazené zrovna takhle.“

Do extraligy přibude Litovel

Nejvyšší soutěž uvidí také jednoho úplného nováčka a s ním spojený velký comeback. Do extraligy míří Litovel, již v neděli čeká premiéra proti tradičnímu účastníkovi, pražské Dukle. V dresu celku z Hané se představí pivot David Juříček, který se k házené vrací po roční pauze. „Mohl by být jednou z nejvýraznějších osobnosti ročníku,“ říká první muž házené Aleš Pospíšil.

Na klubové úrovni česká házená startuje teď a na té reprezentační 11. září, kdy ženské družstvo čeká klasický turnaj O štít města Chebu. Reprezentantky mají v plánu v listopadu první fázi kvalifikace o mistrovství světa, muži na konci října začnou skupinu o Euro 2016. Vrcholem sezony však bez pochyb bude světový šampionát, kam Češi prošli po osmi letech; v lednu jej hostí Katar.

Jak se dostat na světový šampionát v Kataru

Na vyhlížený světový šampionát v bohatém státu Perského zálivu se dá dostat díky balíčkům, které nabízí svaz. Za 16 tisíc korun fanoušci dostanou pětidenní zájezd na osmifinále a čtvrtfinále (celkem 12 zápasů), v ceně je transfer na letiště a zpět, ubytování v luxusním hotelu Ritz-Carlton a půldenní výlet; v ceně naopak není letenka. „Cena je zatím zvýhodněná, máme 200 balíčků,“ říká generální sekretář svazu Radek Bendl. Kdo chce do Kataru zamířit individuálně, musí čekat. „Je to složitější, samostatné vstupenky budou uvolněny až v listopadu, cena má být 15 až 80 eur na zápas. Víc informací zatím není, otázkou je kapacita letů a hotelů,“ říká Bendl.

Autor: