Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Házenkářská senzace. Češky vyhrály gólem 3 sekundy před koncem a jsou ve čtvrtfinále MS

Sport

  19:00aktualizováno  22:30
LIPSKO - Díky výborné druhé půli a fantastickému závěru završeném vítězným gólem Michaely Hrbkové tři sekundy před koncem zápasu porazily české házenkářky v osmifinále mistrovství světa favorizované Rumunky 28:27. O semifinále se Češky utkají s velmi silným Nizozemskem, které v prodloužení udolalo Japonsko.

Vítězná radost českých házenkářek. foto: ČTK/AP

‚Dá klidně deset gólů‘. Házenkářky stanou v osmifinále proti nejlepší hráčce světa

České reprezentantky postoupily mezi osm nejlepších týmů světa, což je nejlepší výsledek v historii samostatné České republiky. Dosud jím bylo deváté místo z roku 1993.

Český tým byl přitom v utkání outsiderem. Ve skupině B sice vyhrál nad Argentinou a Polskem, potom ale prohrál se Švédskem, Norskem i Maďarskem, takže obsadil poslední postupové čtvrté místo. 

Radost českých házenkářek z postupu do čtvrtfinále mistrovství světa.
Jsme ve čtvrtfinále...

Rumunky naproti tomu vyhrály skupinu A, ale ani nejlepší hráčka světa Cristina Neaguová nedokázala dovést tým k osmifinálovému vítězství.

Oproti základní skupině v Bietigheimu-Bissingenu byla v Lipsku skoro prázdná hala. Slyšet v ní bylo jen několik desítek rumunských fanoušků. 

Skóre otevřela nejlepší hráčka světa Neaguová, která dala první čtyři rumunské góly, ale Češky dokázaly vždy na jednobrankové vedení protivníka zareagovat. 

Česko - Rumunsko 28:27 (14:17)

Sestava a branky Česka: Satrapová, Kudláčková, Müllnerová - Galušková, Ryšánková 5, Salčáková, Maňáková 1/1, Kordovská, Hrbková 3, Luzumová 6/4, Adámková, Marčíková, Šetelíková, Zachová 1, Jeřábková 7, Malá 5.
Nejvíce branek Rumunska: Neaguová 13/6, Geigerová 4, Buceschiová 3.
Rozhodčí: Schulze, Tonnies (oba Něm.). Sedmimetrové hody: 6/5 - 8/6. Vyloučení: 3:10. Diváci: 1003.

Další výsledky osmifinále:

Rusko - Korea 36:35 po prodl. (30:30, 16:13),
Norsko - Španělsko 31:23 (13:10),
Nizozemsko - Japonsko 26:24 po prodl. (20:20, 10:10).

Prosadily se Ryšánková, Luzumová a několikrát Jeřábková, která se nebála střílet.

V polovině první půle se Rumunky dostaly do dvoubrankového vedení a potom náskok ještě navýšily. Český tým zvolil osobní obranu na Neaguovou, která střílela většinu gólů. 

Rumunky hrály několikrát v oslabení, ale Češky toho nedokázaly využít a stále prohrávaly o čtyři branky. V závěru poločasu si připsala dva zákroky Kudláčková, přesto její družstvo odcházelo do šaten s výsledkem 14:17.

Ve druhé půli se opět prosadila Neaguová, přestože ji Češky bránily osobně. Potom se ale dvakrát proti pivotce Pinteaové blýskla Kudláčková a manko se snížilo na dva góly. 

Češky stále nemohly zastavit Neaguovou, která na počátku druhého poločasu dala už desátý gól. Potom ale zahodila sedmičku a národní tým se dostal na kontakt. Sedmičku pak ale neproměnila ani Luzumová.

V hale se začali ozývat fanoušci českého týmu a Ryšánková srovnala stav. Potom ale Rumunky opět utekly na tři branky, přestože hrály často oslabené. 

Slzy rumunských házenkářek...

Jeřábková se dvakrát prosadila a dala Češkám naději. Její tým chyboval a nevyužil několik šancí vyrovnat, opět ho ale podržela brankářka Kudláčková několika zákroky i chycenou sedmičkou.

Češky tak zásluhou Hrbkové a Malé srovnaly skóre, Jeřábková pak strhla vedení na jejich stranu. Tři sekundy před koncem za vyrovnaného stavu 27:27 rozhodla o výhře Češek střelou z křídla Hrbková.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!