Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Házenkářům premiéra na Euru nevyšla, s Rakouskem vysoko prohráli

Sport

  19:36
HERNING/PRAHA - Jasná porážka znamená, že už si házenkáři nemohou dovolit zaváhat ve svém příštím duelu, v němž se v úterý od 18.15 utkají s Makedonií. Jelikož ze skupiny postupují tři celky ze čtyř, musí Češi dalšího soupeře porazit. A budou mít na čem pracovat: po velmi slibné přípravě podali proti Rakousku jeden z nejhorších výkonů na velkých turnajích za poslední dobu.

Momentka z utkání Česko - Rakousko foto: ČSH - Alex Wipf

Tým nastoupil do šampionátu s očekávanou sestavou dvou "ostrých" spojek vedle sebe - zleva začali Hrstka, Horák, Jícha, Stehlík, Jurka a na pivotu Mráz, přičemž do obrany místo Stehlíka střídal šéf defenzivy Kubeš.

Jenže úvod nevyšel. A to vůbec: už první trefa Hrstky do tyče jako by naznačila, jak velkým trápením bude první poločas. Střelecky to tak hned nevypadalo, hlavně díky ranám Jíchy a Horáka byl stav 6:6, ale už v té době byl především český postupný útok - dlouhodobá největší slabina mužstva - špatný.

Ostatní výsledky

Skupina A (Herning)

Dánsko - Makedonie 29:21

Skupina B (Aalborg)

Island - Norsko 31:26 (16:10), Španělsko - Maďarsko 34:27 (17:10).

A pak se to projevilo i na výsledku. Tři branky rodáka z Dominikánské republiky Raula Santose, jenž na levém křídle udivoval hbitostí a rychlostí, dostaly Rakousko do vedení 9:6. "Neproměňujeme šance. Hrajme v útoku delší dobu, nezbavujme se míče," vadilo v oddechovém času, který musel přijít, českému kouči Vladimíru Haberovi. "Dodržujme náš plán," zlobil se kapitán Jícha.

Jenže se tak nedělo, ani změna brankářů nepomohla. Rakušané měli za první půli čtyři vyloučené, Češi žádného - také to svědčilo o soupeřově agresivitě, která byla ve velkém kontrastu s mdlým výkonem českého mužstva. Druhou zásadní vadou byla velmi nízká, jen 35procentní úspěšnost střelby.

Stav 9:14, to byla mimořádně těžká výchozí pozice pro druhou půli.

A ta navíc začala pro Česko ještě hůř! Krátkou dvojnásobnou přesilovku tým vůbec nevyužil. Rakušané sčítali úspěšné bloky - včetně těch na jindy nezdolné kanonýry Jíchu a Horáka - a sami navyšovali skóre po jednoduchých akcích. Skvěle jim chytal Marinovič a jejich lehkost kontrastovala s českou křečí.

Pokud se jí tým nezbaví do úterý, bude základní cíl v podobě postupu ze skupiny takřka nesplnitelným...

Mistrovství Evropy v házené mužů skupina A (Herning)

ČR - Rakousko 20:30 (9:14)

ČR: Štochl, Mrkva - Babák, Bečvář, Horák, Hrstka, Jícha, Jurka, Kasal, Kubeš, Mráz, Sklenák, Sobol, Stehlík, Šindelář, Vančo.

Rozhodčí: Nikolič, Stojkovič (oba Srb.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 4/3. Vyloučení: 2:6.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!