Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hemský a Špaček byli u vítězství Edmontonu

Sport

  12:43
EDMONTON - Edmonton výrazně oživil naděje na zisk Stanleyova poháru, když doma porazili Carolinu 2:1. U obou branek Oilers asistovali Češi Aleš Hemský a Jaroslav Špaček. Stav série je nyní 1:2 na zápasy.

Aleš Hemský z Edmonton Oilers v akci foto: ČTK

Výraznou postavou Oilers byl rovněž brankář Jussi Markkanen, který při svém druhém startu v play off v kariéře pochytal 24 pokusů soupeře. Výkon finského gólmana dal Edmontonu naději, že našel náhradu za zraněného Rolosona. Markkanen si spravil chuť po porážce 0:5 z druhého duelu na ledě Caroliny v Raleighu.

V dresu Edmontonu se vedle Špačka a Hemského radoval z výhry i třetí český zástupce Radek Dvořák, který patřil se čtyřmi pokusy na branku k nejaktivnějším střelcům týmu, ale své střelecké prokletí neprolomil. Za Carolinu nastoupil opět jen František Kaberle, Josef Vašíček letos na start ve finále marně čeká.

Domácí začali aktivně a hned v úvodu se objevil v šanci Dvořák, ale svého prvního bodu v letošním play off se nedočkal. Kanadští příznivci v Rexall Place ale v třetí minutě už vedoucí branku slavili. Hemský připravil střeleckou pozici Špačkovi, jehož ránu od modré čáry lehce tečoval mezi betony brankáře Cama Warda Horcoff. Odpovědět mohli Cullen se Staalem, jenže v dobré pozici jim střelecké pokusy nesedly.

V šesté minutě se vyznamenal Markkanen. Reflexivně lapačkou vyrazil pokus Williamse, který se na něj po Weightově přihrávce mezi obránce řítil sám. Na finského gólmana potom nevyzrál v přesilovce ani nejlepší kanonýr play off BrindúAmour. Edmontonu se v úvodní části naskytla po vyloučení jmenovců Craiga a Kevyna Adamsových minutu a půl dlouhá početní výhoda pěti proti třem, ale nevyužil ji. Rány Prongera a Stolla si cestu na branku Caroliny nenašly.

I v úvodu druhého dějství se dostal do nebezpečného zakončení Dvořák, jehož bekhendový pokus Cam Ward vyrazil a poradil si i se Stollovou dorážkou. Při Cullenově vyloučení se snažil individuálně prosadit Hemský, ale pokus zpoza branky nedotáhl do úspěšného konce. Carolina se snažila vyrovnat, ale Oilers hráli pozorně v defenzívě a byli nebezpeční i dopředu.

Při hře čtyř proti čtyřem se dostal sám před gólmana hostů Peca, ale velkou možnost nezužitkoval. Po brejku mohl zvýšit vedení také Smyth, potom dokonce v oslabení dostal puk do branky Moreau, ale sudí gól neuznali. Útočník Edmontonu využil Weightovy chyby, pronikl před branku, po neúspěšném zakončení ještě vylovil puk mezi Wardovými betony, ale do sítě ho poslal až po odpískání.

Do závěrečné třetiny vlétli Hurricanes aktivněji, ztroskotali však opět na Markkanenovi, který zlikvidoval Cullenovi dorážku z bezprostřední blízkosti. Čistého konta se ale finský gólman nedočkal, protože ho v 50. minutě překonal kapitán Caroliny BrindúAmour. Po Stillmanově přihrávce z rohu nejdříve trefil beka Smithe, ale pohotový druhý pokus proměnil ve svůj dvanáctý gól v letošním play off.

Tentokrát však BrindúAmour k úspěchu nepomohl, protože 135 sekund před koncem rozhodl edmontonský patriot Smyth, jenž těžil ze spolupráce českého dua Špaček, Hemský. Po Špačkově vysunutí totiž Hemský vystřelil z pravé strany a Camem Wardem vyražený kotouč zasáhl na brankovišti dotírající Smyth ze vzduchu tak, že si našel místo mezi gólmanovým betonem a pravou tyčkou. Sudí si ještě nechali na videu prověřit, zda byl gól regulérní. Nápor Caroliny při více než minutové závěrečné power play už byl marný.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...