130 let

Aleš Hemský z Edmonton Oilers v akci | foto: ČTK

Hemský dovedl Edmonton k vítězství

Sport
  •   10:00
NEW YORK - Pardubický odchovanec Aleš Hemský se stal ústřední postavou čtvrteční přestřelky v NHL mezi Edmontonem a Detroitem, kterou domácí hokejisté vyhráli 6:5 v prodloužení. Útočník Oilers potvrdil oslnivou formu z posledních dní, když vstřelil gól a na další tři, včetně vítězného, přihrál.

Už 600. zápas proti sobě odehrály v NHL Boston a Toronto. Jubilejní duel zvládli lépe hosté, kteří zvítězili 4:1. Pomohl k tomu i obránce Tomáš Kaberle, jenž asistencí na Sundinův gól napodobil Jiřího Šlégra nahrávajícího na čestný úspěch Bruins.

Torontu se mimořádně vydařila závěrečná třígólová dvacetiminutovka. "Máme za sebou nejlepší třetinu v sezoně," pyšnil se kapitán Mats Sundin. "Hráli jsme jednoduše a chytře, i když jsme neměli puk na hokejce," dodal švédský obr.

Poslední dějství se vyvedlo i konkurenční Ottawě, která ho proti Floridě vyhrála 4:0 a rozhodně odpověděla na Jokinenův gól z první části. Martin Havlát se na obratu podílel nahrávkou. Dvou gólů Senátorů docílil další švédský kapitán v NHL Daniel Alfredsson. "Na nohy nás postavil první gól Smolinskiho. Po něm jsme se dostali do tlaku," řekl hráč, jenž vystřídal krajana Petera Forsberga v čele kanadského bodování ligy. Dominik Hašek zneškodnil 31 floridských střel.

Pro výprask 8:5 si přijel Washington do Buffala, kde se hattrickem blýskl domácí Pyatt, pro něhož to byly vůbec úvodní trefy sezony. "Jestli už něco za roky v NHL vím, tak je to fakt, že někdy jste nahoře a jindy dole," usmíval se střelec Sabres. "Jsou chvíle, kdy prostě víte, že úspěch nepřijde, ale jindy vycítíte, že by se mohlo dařit." dodal. Gól si připsal i Aleš Kotalík, který v 15. minutě poslal Buffalo do vedení 2:1.

Rangers podruhé ve třech dnech nestačili na Carolinu, které podlehli 1:5 hlavně kvůli premiérovému hattricku Kevyna Adamse, jenž stejně jako Pyatt otevřel svůj brankový účet v ročníku. "Pouze jsem těžil z výborné práce spoluhráčů," řekl skromně strůjce vítězství, jemuž na dva góly nahrál Radim Vrbata. Nedařilo se Jaromíru Jágrovi, který byl u tří inkasovaných gólů Jezdců. Ještě o jeden záporný bod víc měl v hodnocení pobytu na ledě Martin Straka.

Edmontonský Aleš Hemský - další mistr světa, si vedl podstatně lépe. Opora Oilers docílila dokonce čtyř kanadských bodů za branku a tři přihrávky. Talentovaný útočník tak svůj tým dovedl k cennému vítězství proti Detroitu, za nějž jednou asistoval Robert Lang.

Tampa porazila i s pomocí asistujících Kubiny s Prospalem New York Islanders 3:2. Prospal se prosadil ve dvanácti zápasech za sebou, v nichž nashromáždil 20 kanadských bodů.

Autor: Lidovky.cz