Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hemský vyřadil Detroit z play off

Sport

  8:57
NEW YORK - O obrovské překvapení prvního kola play off NHL se postarali hokejisté Edmontonu. V noci na dnešek vyřadili nejlepší tým základní části Detroit. Pondělní výhru zařídil dvěma góly český útočník Aleš Hemský; v 57. minutě nejprve vyrovnal na 3:3 a minutu před koncem vstřelil postupový gól.

Aleš Hemský střílí gól brankáři Legacemu foto: AFP

Detroit, do jehož sestavy se vrátil uzdravený kapitán Steve Yzerman, přitom po dvou třetinách i zásluhou trefy Roberta Langa vedl 2:0 a zdálo se, že hrozbu vyřazení odvrátí. V úvodu třetího dějství sice dvěma góly vyrovnal Fernando Pisani, ale v 51. minutě vrátil Red Wings vedení Johan Franzen.

Teprve potom přišly velké chvíle Aleše Hemského, který se během závěrečných čtyř minut třetí třetiny stal hrdinou Edmontonu. Nejprve v 57. minutě protlačil puk do branky u levé tyče gólmana Mannyho Legaceho a vyrovnal, což potvrdili rozhodčí až po dlouhé konzultaci s kolegou u videa, 66 sekund před závěrečnou sirénou si pak Hemský počkal u pravé tyče na přihrávku Samsonova a rozhodl.

"Musel jsem sám sebe ujišťovat, že se mi to nezdá. Je to neskutečné, úžasný pocit," rozplýval se Hemský po utkání. "Byl to vážně divoký zápas," prohlásil Craig MacTavish, trenér Edmontonu, jenž poprvé od roku 1998 postoupil do druhého kola play off. "Myslel jsem, že spadne hala. Ještě teď mi zvoní v uších," zhodnotil MacTavish bouřlivou atmosféru ve vyprodaném Rexall Place. "Nikdy jsem nic takového nezažil. Byla to exploze nadšení," zářil štěstím brankář Dwayne Roloson.

V kabině poražených zavládl pochopitelný smutek. Detroit, suverén základní části, v poslední době už potřetí vypadl z bojů o Stanley Cup velmi brzy. "Jsem v šoku," přiznal trenér Mike Babcock a žehral na bídnou produktivitu útočníků i slabší formu brankáře Legaceho. "Nehráli jsme jako tým číslo 1," litoval obránce Mathieu Schneider.

Příležitost zajistit si účast v druhém kole play off promarnili hokejisté dalšího kanadského mužstva z Calgary, kteří prohráli v Anaheimu 1:2. Stav série je vyrovnaný 3:3, rozhodující sedmý duel se hraje ve středu. Plameny vedly po první třetině 1:0, ale v prostřední části vyrovnal Teemu Selänne a vítězný gól vsítil pět a půl minuty před koncem třetí třetiny v přesilové hře obránce Scott Niedermayer. K úspěchu Kačerů přispěl 21 zákroky brankář Ilja Bryzgalov, který dostal přednost před Jeanem-Sebastienem Giguerem.

Výsledky:
Západní konference:
Edmonton - Detroit 4:3 (0:1, 0:1, 4:1)

Branky: 43. a 47. Pisani, 57. a 59. Hemský - 15. Zetterberg, 35. Lang, 51. Franzen. Střely na branku: 30:36. Diváci: 16.839. Konečný stav série 4:2.

Anaheim - Calgary 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky: 28. Selänne, 55. S. Niedermayer - 11. Yelle. Střely na branku: 30:22. Diváci: 16.594. Stav série: 3:3.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...