130 let

Justine Heninová-Hardennová | foto: Francois Mori, ČTK

Heninová-Hardeneová vyhrála Roland Garros

Sport
  •   17:25
PAŘÍŽ - Belgická tenistka Justine Heninová-Hardenneová obhájila titul na grandslamovém Roland Garros a na antuce v Paříži získala svůj třetí triumf. Pátá nasazená hráčka ve finále porazila turnajovou osmičku Světlanu Kuzněcovovou z Ruska dvakrát 6:4 a zakončila soutěž bez ztráty setu.

Heninová-Hardenneová za titul získala 940.000 eur (zhruba 26,7 milionu korun) a v pondělním vydání žebříčku WTA se posune na třetí místo. Kuzněcovovou, která v semifinále porazila Nicol Vaidišovou, posune finálová účast na šestou pozici.

Belgičanka je po Margaret Courtové, Chris Evertové, Monice Selešové a Steffi Grafové pátou hráčkou v takzvané "Open éře", která obhájila v Paříži titul. Navíc prošla pavoukem dvouhry bez ztráty setu, což se naposledy podařilo Španělce Arantxe Sanchezové-Vicariové před 12 lety.

Belgičanka, která vyhrála v Paříži i v roce 2003, hned v první hře získala podání vítězky US Open 2004 Kuzněcovové a lepší vstup do utkání jí přinesl úvodní set. Heninová prorazila podání soupeřky na 4:1, pak sice nechala Rusku snížit na 4:3, ale sadu už neztratila.

Na začátku druhého setu Kuzněcovová zvýšila razanci a odskočila do vedení 2:0, ale pak si hned prohrála servis. Rozhodující brejk získala Heninová v sedmé hře, v které výborně returnovala, hrála pestřeji a nutila Kuzněcovovou k chybám. Za stavu 5:4 Heninová dokázala, co se Vaidišové nepovedlo v semifinále, a při svém podání využila druhý mečbol, když Kuzněcovová zahrála míč do autu.

Vedle tří grandslamových vavřínů dokázala Heninová-Hardenneová vyhrát rovněž Australian Open v roce 2004 a US Open o rok dříve. Výhra je pro Heninovou-Hardenneovou satisfakcí za nevydařené finále Australian Open. V Melbourne vzdala zápas o titul a měla kvůli tomu dlouho výčitky svědomí. "Byl to nejhorší moment mé kariéry, těžko se to vymaže z paměti, ale tahle výhra k tomu pomůže," řekla.

Autor: