Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Heninovou poslal domů potupný kanár

Sport

  11:44
MELBOURNE - Čtvrtfinále tenisového Australian Open ukončilo snažení dvou velkých favoritek turnaje. Nejdříve nestačila obhájkyně tiulu Američanka Serena Williamsová na Srbku Jelenu Jankovičovou. Později se s vyhlídkou na další grandslamový titul musela rozloučit i současná tenisová jednička Justine Heninová z Belgie.

Justine Heninová (vpravo) gratuluje Marii Šarapovové. foto: GREG WOOD AFP

Nejvýše nasazenou hráčku vyřadila ruská tenistka Maria Šarapovová poměrem 6:4, 6:0 a oplatila jí prohru z říjnového finále Turnaje mistryň. Heninová dnes utrpěla první porážku od červencového semifinále Wimbledonu.

Šarapovová od úvodu potvrzovala, že ji první grandslam sezony zastihl v lepší formě než světovou jedničku. Hned napoprvé vzala Heninové servis a s přehledem si držela výhodu brejku až do stavu 5:3. Belgičanka pak ovšem našla recept na tvrdé a přesné míče ruské tenistky, v devátém gamu využila svůj druhý brejkbol a získala ztracené podání zpět.

Jenže Šarapovová se okamžitě oklepala a agresivní hrou si došla pro první sadu. Světová jednička ještě stačila při svém servisu tři setboly odvrátit, třetí dokonce s pomocí pásky, ale na další křížný prohoz ruské hráčky už byla krátká.

Druhé dějství nabídlo mnohem jednoznačnější průběh. Strojově hrající Šarapovová sebrala Heninové znovu její podání a brzy se dostala do vedení 3:0. Nervózní Belgičanka nabídla soupeřce dvojchybou šanci na dvojnásobný brejk, kterou Ruska nepohrdla.

V zápase, který mnozí odborníci označili za předčasné finále turnaje, nakonec Šarapovová uštědřila nejvýše nasazené potupného "kanára" a připravila jí první porážku po úchvatné sérii 33 vítězných zápasů za sebou.

Srbku čeká prví melbournské semifinále
Jankovičová cestu přemožitelku české jedničky Nicole Vaidišové zdolala ve dvou setech 6:3 a 6:4. Obě hráčky nabídly divákům zřejmě nejkvalitnější utkání dosavadního průběhu ženské soutěže.

Jankovičová se rychle otřepala z brzkého vedení Williamsové 2:0 a takřka bezchybným výkonem dokráčela k zisku první sady. Hned třikrát prolomila soupeřce její podání, které přitom patřilo v minulých zápasech k hlavním zbraním Američanky.

Ve druhém setu Srbka brzy vedla 3:1, jenže o chvíli později si nechala ošetřit stehenní sval na levé noze a bojovná Williamsová srovnala. Utkání gradovalo, překvapivě více sil nakonec zbylo skvěle hrající Jankovičové, přestože na kurtu strávila v předchozím průběhu turnaje skoro dvakrát více času než její dnešní soupeřka. Srbská tenistka si své první melbournském semifinále v kariéře zahraje právě proti Šarapovové.

Nadal stále neporažen
Bez ztráty sady zatím prochází letošním ročníkem Australian Open španělský tenista Rafael Nadal. Druhý hráč světového žebříčku dnes ve čtvrtfinále porazil hladce 3:0 na sety Fina Jarkka Nieminena a stal se prvním semifinalistou melbournského turnaje.

Problémy měl Nadal pouze v úvodní sadě, kdy musel za stavu 4:5 odvracet dva setboly. Situaci ale ustál, hned v následujícím gamu sebral Nieminenovi servis a sadu získal ve svůj prospěch. Favorizovaný Španěl se poté uklidnil a další průběh zápasu už s přehledem ovládl. Nadal postoupil do semifinále Australian Open vůbec poprvé v kariéře a opět se přiblížil očekávanému finálovému souboji s nejvýše nasazeným Rogerem Federerem ze Švýcarska.

Výsledky:

Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Jankovičová (3-Srb.) - S. Williamsová (7-USA) 6:3, 6:4
Šarapovová (5-Rus.) - Heninová (1-Belg.) 6:4, 6:0

Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (2-Šp.) - Nieminen (24-Fin.) 7:5, 6:3, 6:1.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Coetzee, Moodie (JAR) - Damm, Vízner (4-ČR) 7:5, 5:7, 6:4.

Autor: