130 let

Thierry Henry Arseal | foto: JOE KLAMARAFP

Henry? Stoper Lukáš se na něj těší

Sport
  •   14:01
PRAHA - Kdyby sparťanští fotbalisté chtěli, mohli by si ty dva góly pouštět do nekonečna. Arsenal je na svých stránkách nabízí ke stažení do mobilních telefonů.

Henry 186. To je symbol rekordu, kterým se francouzský útočník zapsal do dějin klubu. Dvěma trefami na Letné překonal svého legendárního předchůdce Iana Wrighta a v Anglii z toho byla veliká sláva.

Henry si přitom pro rekord odskočil ze stavu nemocných. V Praze vstal z lavičky jako řešení z nouze. Pak ho třísla znovu rozbolela.  Ještě o víkendu vynechal derby střetnutí s Tottenhamem. Jenže teď přijíždí do Londýna Sparta. A veliká hrozba se vrátila.

Neměli by mít zadáci spíš obavy?
Arsenal na svých internetových stránkách oznámil, že Henry zřejmě bude ve středu připraven. Asi bude na lavičce vyčkávat na svoji velkou chvíli podobně jako na Letné.
 „Já jsem rád, že bude hrát. S takovým útočníkem se nepotkáte každý rok. Jsem zvědavý, co zase předvede,“ řekl poněkud překvapivě sparťanský stoper Petr Lukáš. Co Henry ukáže? V Praze obránce v rudém dvakrát s přehledem obalamutil, aby pak radostně zvedal ruce.

„Takhle jsem o tom nepřemýšlel. Byl jsem přesvědčený, že hrát nebude. Strach nemám, ale respekt určitě, je to vynikající fotbalista,“ prohlásil Lukáš.

A trenér Griga? Ani on nespojuje Arsenal výhradně s Henrym. „Tady mu to vyšlo. Ale ten klub má tolik nebezpečných hráčů. Nezapomeňte, že se vrací i Ljunberg a můžou využít Bergkampa, který se na utkání venku bojí létat,“ připomínal Griga.

Jenže Henry je výjimečný. Bez něj by se možná Arsenal na výhru v Praze nadřel. Obránce Lukáš si jeho kousky několikrát pouštěl na videu. „Měl hrozně prostoru, zakončoval s klidem,“ všiml si. „Je těžko branitelný,“ dodal stoper.

Dá se vůbec Henry uhlídat? „Jeho rychlost a výběr místa se dá eliminovat jedině tak, že k němu budeme přistupovat blíž a budeme mu hrát víc do těla,“ vysvětloval Lukáš.
Bude to ovšem těžká zkouška pro sparťanskou obranu. Pálí se do ní i z vlastních řad, naposledy ji setřel sportovní ředitel Miroslav Pelta.

„Nehrajeme v pohodě. Všechno se ale háže na stopery, přitom záleží na bránění celého mančaftu,“ hájil se Lukáš. Přestal číst noviny, nesouhlasí s tím, co se píše. „Máme tady své hodnocení. Není nijak fantastické, ale taky ne úplně tragické,“ tvrdil.

 I zkouška Henrym ukáže, jestli měl pravdu.

Autoři: Lidové noviny