Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hiddink obnovil v Chelsea jejího ducha

Sport

  17:25
LONDÝN - Podle českého brankáře Petra Čecha by se příštím trenérem Chelsea měl stát někdo s podobnými vlastnostmi, jaké má dočasný kouč fotbalistů londýnského celku Guus Hiddink. Právě úspěšný Nizozemec má prý hlavní vliv na výkonnostní růst Chelsea v jarní části sezony, a to především proto, že se na rozdíl od svého předchůdce Luize Felipe Scolariho dokázal vcítit do hráčů a využívat je na těch správných postech.

Radost Petra Čecha a Johna Terryho. foto: ČTK

Hiddink svou dočasnou misi v Chelsea uzavře 30. května ve finále Anglického poháru proti Evertonu. Pak se vrátí k ruské reprezentaci. Čech věří, že jeho nástupce dokáže využívat silné stránky týmu stejně jako Hiddink. "Pan Hiddink obnovil starého ducha Chelsea a přidal některé své vlastní věci. Je vidět, proč měl úspěch všude, kde působil. To není náhoda," uvedl Čech v rozhovoru pro britský magazín Observer.

"Velmi dobře pracuje s hráči. Jeho silou je, že ví, co se skrývá v jeho týmu. Nechce po hráčích, aby dělali věci, které nejsou v jejich povaze. Na něm je skvěle vidět, jak dobře funguje, když trenér umí využívat ty správné lidi na správných místech," vyjmenoval přednosti nizozemského trenéra, pod kterým Chelsea v lize prohrála jen jedinkrát s Tottenhamem a jednou remizovala s Evertonem, zbylých deset zápasů vyhrála.

Čech pochválil Hiddinka i za to, že po svém únorovém nástupu do funkce poznal, co Chelsea nejvíce potřebuje. "V prosinci a v lednu (pod vedením Scolariho) nám chyběla disciplína. Základní věci jsme dělali špatně a ztráceli jsme body. Bylo důležité vrátit se právě k základním návykům a zapracovat na nich," řekla česká brankářská jednička. "Pan Hiddink není z trenérů, kteří toho hodně namluví, když už ale něco řekne, je to na místě," dodal.

Čech by si rovněž přál, aby nový kouč vydržel u týmu dlouhou dobu a přinesl do klubu stabilitu. "Je důležité, aby zůstal dlouho, ale chápu, že je těžké poznat, zda se vybraná osoba osvědčí. U pana Scolariho všichni doufali, že bude trenérem Chelsea minimálně pět let, ale nefungovalo to," řekl s tím, že nový trenér Chelsea bude mít k dispozici skvělý tým. "Ať přijde kdokoli, najde tu velmi silný tým hráčů s mnoha zkušenostmi, výbornou povahou a s vůlí vyhrávat a tvrdě pracovat. Někdo možná odejde, ale jádro týmu je hodně silné," uvedl.

V souvislosti s novým trenérem Chelsea se nejvíce skloňuje jméno současného kouče AC Milán Carla Ancelottiho, který se podle nepotvrzených informací dokonce s majitelem londýnského klubu Romanem Abramovičem již dohodl na smlouvě. Jako o vážném kandidátovi se hovořilo i o trenérovi chorvatské reprezentace Slavenu Biličovi.

Čech pro Observer rovněž uvedl, že by se rád zbavil své ochranné helmy, kterou nosí od ledna 2007, kdy se vrátil po vážném zranění lebky, kterou mu záložník Readingu Stephen Hunt prorazil kolenem. "Udivuje mě, jak lidé říkají, že se díky helmě cítím psychicky lépe. Já bych přitom rád hrál bez ní, ale lékaři mi to ještě nedovolili. Dokud doktor neřekne, že to pro mě není riskantní, budu chytat s helmou," řekl Čech.

Autor: