Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hingisová v Praze: Vždy jsem chtěla hrát na Štvanici

Davis Cup

  16:44
PRAHA - Hrála ve všech slavných tenisových arénách, ale až si vyzkouší štvanický centrkurt. Na antuce u Negrelliho viaduktu se bývalá světová jednička Martina Hingisová ze Švýcarska představí v exhibici s Danielou Bedáňovou.

Martina Hingisová. foto: ČTK

"Hrála jsem tady jako malá holčička někde na menším dvorci, byla se tady podívat na Fed Cup a Davis Cup, ale jinak jsem jako malá hrávala turnaje kolem Prahy nebo v Praze v jiných klubech, ale ne na Štvanici. Vlastně jsem si vždycky přála, měla sen si zahrát tady tenis," usmála se Hingisová na tiskové konferenci před exhibicí v rámci turnaje mužů a žen Strabag Prague Open 2011.

Do Prahy přijela vítězka pěti grandslamových turnajů ve dvouhře a devíti ve čtyřhře po čtyřech letech a stihla s manželem Thibaultem Hutinem projít Pražský hrad, Václavské náměstí a další památky. "Bolely mě nohy, ale na exhibici by to mělo stačit," řekla rodačka z Košic, která od osmi let žije ve Švýcarsku. Podpisy žádné rozdat nemusela. "Všichni se dívali na Hrad, na památky, ne na mě. A navíc jsem byla v civilu, byli jsme s manželem taky turisti, nejsme tu na autogramiádu," řekla.

Kariéru poprvé ukončila v roce 2003 kvůli opakovaným zraněním kotníků. "To proto, že jsem brzo začínala," řekla hráčka, která vylétla na tenisové nebe ve čtrnácti letech. Na dvorce se po pauze vrátila a dostala se na šesté místo světa. "Ještě jednou jsem si dokázala, že na tu špičku jsem měla. Dneska už mi to nechybí. Myslím, že za tu kariéru jsem toho dosáhla hodně, a jsem na to pyšná," řekla třicetiletá Hingisová.

Martina Hingisová.

Napodruhé raketu odložila v roce 2007. Od té doby nemá pevný program. Občas hraje exhibice. "V Praze začínám," řekla. Letos se ještě představí například v Eastbourne a Liverpoolu, hraje v USA také soutěž World Team Tennis. "Jinak týdně tak dvakrát třikrát hraju tenis a třikrát čtyřikrát jezdím na koníkovi," řekla Hingisová.

Koně měla Hingisová ráda odmalička. Na Sorentě jezdila v Rožnově pod Radhoštěm, kde do osmi let žila, a u koní si našla i manžela. Doma teď má koní pět, na třech jezdí, občas i závody. "Je to docela jiný sport, ale jezdila jsem už od jedenácti. Vždycky to byl můj koníček a jsem ráda, že na to mám čas," uvedla.

Podle Hingisové současná světová jednička Caroline Wozniacká brzy dokáže vyhrát grandslamový turnaj. "Nevím, kde má největší šanci nějaký vyhrát, ale je pracovitá, bojovná. Ale respekt by měla určitě větší, kdyby nějaký ten grandslam vyhrála. Jednička by měla vyhrát i grandslam," uvedla Švýcarka.

Mezi nejvýraznější postavy minulosti ženského tenisu jmenovala Billie Jean Kingovou z USA a českou rodačku Martinu Navrátilovou. U té ocenila, že do tenisu přinesla profesionalismus. "Jako první na sobě začala pracovat i fyzicky, předtím se hrál jen tenis. Ale každá generace tomu dala novou šťávu," řekla Hingisová.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...