Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Historický badmintonový úspěch, Jan Louda vyhrál silný turnaj na Ukrajině

Sport

  14:26
PRAHA - Český badmintonista Jan Louda dosáhl o víkendu v ukrajinském Charkově na jeden z největších úspěchů české historie, když ve dvouhře mužů vyhrál dobře bodovaný mezinárodní turnaj Kharkiv International. Ve svých devatenácti letech se dočkal přirovnání k největším hvězdám evropského badmintonu.

Český badmintonista Jan Louda po vítězství na letošním mistrovství republiky. foto: Pavel Růžička.

Na vítězství v takto silně bodovaném turnaji ve věku nižším než dvacet let (Loudovi bylo v dubnu devatenáct) totiž dosáhli za poslední desetiletí jen Dánové Viktor Axelsen a Anders Antonsen. Oba jsou nyní ve světové špičce, Axelsen je loňským mistrem světa.

Tokio? Šanci cítím, říká před mládežnickou olympiádou badmintonistka Švábíková

Z českých hráčů získal titul na turnaji kategorie International Challenge v minulosti jen desetinásobný mistr ČR Jan Fröhlich, jeho zlatý zápis z Bulharska se datuje až do roku 2007.

Výjimečný počin pro český badminton Louda zařídil šesti výhrami během čtyř dní, v Charkově vyřadil turnajovou jedničku a trojku a v nedělním finále si s přehledem poradil i s Indonésanem hrajícím za Ázerbajdžán Ade Resky Dwicahyem (21:14 a 21:17).

Nejcennější je pro aktuálního mistra ČR semifinálová výhra nad ukrajinskou jedničkou Artemem Pochtarevem, kterého Louda vyřadil po třech setech. „Na Pochtareva jsem si věřil. Věděl jsem, že pokud zvládnu všechno, jak mám, budu mít šanci vyhrát,“ okomentoval výhru nad jedním z nejlepších hráčů působících v české badmintonové extralize.

Louda, jemuž nyní patří 158. místo světa a je tak českou trojkou za Milanem Ludíkem a Adamem Mendrekem, se tímto výsledkem rázně přihlásil do boje o olympiádu v Tokiu 2020. Rok trvající olympijská kvalifikace začíná v květnu 2019.

Jan Louda vyhrál silně bodovaný turnaj Kharkiv International.
Jan Louda a jeho trenér Josef Rubáš.

„Porazil nasazenou jedničku a trojku, parádně zvládl i první velké finále. Mám z něj obrovskou radost, ukazuje se, že jdeme po správné cestě rychlosti a techniky. Honza už si začíná uvědomovat, o čem ten sport je, a je to znát. Pořád má velké rezervy, což je dobře, budeme dál makat!“ zhodnotil výsledek svého svěřence trenér Josef Rubáš.

Kharkiv International přinesl ještě jednu českou medaili, devítinásobní mistři republiky ve smíšené čtyřhře Jakub Bitman s Alžbětou Bášovou získali bronz.

Od 27. do 30. září se v Brně v hale ve Vodově ulici koná Czech Open, na němž se letos představí rekordních 308 hráčů ze 45 zemí světa. Ukrajinským vavřínem ověšený Jan Louda i další čeští reprezentanti budou u toho.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...