Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Historie Bostonského maratonu: odhalená podvodnice i neuznaný rekord

Sport

  11:22
BOSTON/PRAHA - Do historie Bostonského maratonu se v pondělí zapsala velká tragédie - smrtící bombový útok. S minulostí slavného závodu je však spjato i mnoho dalších událostí.

Podvodnici Rosie Ruizovou odvádí policie. foto: www.profimedia.cz

Nejprestižnější mezi světovými, na jehož trati v ulicích města a přilehlém lese se před dvěma lety zrodil nejrychlejší čas na maratonské distanci. Maraton, jehož start leží ve vyšší nadmořské výšce než cíl. A běh, v němž organizátoři před lety odhalili podvod jedné z amatérských běžkyň. Byla to na jaře roku 1980 kuriózní situace, když jako první žena vběhla do cíle Rosie Ruizová. Ambiciózní běžkyně ovšem zvolila netradiční metodu - po startu se odplížila z tratě a zpátky mezi běžce se vrátila míli (1,6 km) před cílem.

Geoffrey Mutai

Pořadatelům se na jejím vítězství něco nezdálo - tak zkontrolovali videozáznam. A Ruziovou na něm po celou dobu závodu nenašli. Diskvalifikace byla zcela přirozená... Mnohem víc proslavil Bostonský maraton Keňan Geoffrey Mutai. Před dvěma lety zaběhl trať dlouhou 42 195 metrů za 2:03:02 hodiny. Nikdo jiný do té doby maratonskou distanci rychleji nezvládl - jenže kvůli silnému větru do zad a profilu tratě s výrazným klesáním jeho čas nebyl uznán coby světový rekord.

Bostonský maraton má několik specifik - běží se vždycky třetí pondělí v dubnu, v rámci oslav Dne patriotů.  Trať je atypická. Start se nachází ve vyšší nadmořské výšce než cíl. Běží se městem i lesem. Na 32. kilometru čeká vytrvalce "maratonská zeď". V době, kdy na většinu běžců přichází největší krize, se jim do cesty postaví Lamač srdcí - Heartbreak Hill, šest set metrů dlouhý táhlý kopec s třicetimetrovým převýšením. Nepatří k nejstrmějším, ale svým umístěním na trati přivádí účastníky do zoufalství.

Nejstarší pravidelně konaný městský maraton

Historie Bostonského maratonu je impozantní, je to nejstarší pravidelně konaný městský maraton, poprvé se na východě amerického státu Massachusetts běželo už v roce 1897. Při stém ročníku zaznamenali pořadatelé účastnický rekord: na start se postavilo 38 708 běžců (a doběhlo 35 868). Společně s maratony v Londýně, Berlíně, New Yorku a Chicagu tvoří Boston špičku vytrvaleckých běhů. "Pro vytrvalce bylo dlouho nejcennější vyhrát Bostonský maraton," říká atletický manažer Alfonz Juck.

"Byla to jasná jednička, teprve New York a Londýn ho později předčily." Postavit se na start prestižního běhu vyžaduje atletickou zdatnost. Letos byl v případě mužů mezi 18 a 34 lety stanoven požadovaný čas na 3 hodiny 5 minut, u žen 3 hodiny a 35 minut. Pětina z 27 tisíc startujících, které podél tratí sleduje až půl milionu diváků, dostala výjimku - pořadatelé pravidelně rezervují kvótu pro zástupce charitativních organizací, sponzorů, představitelů městských orgánů nebo místních běžeckých klubů.

Charitativní rozměr je mimořádný: v posledních letech se na dobročinné účely vybralo zhruba 10 milionů dolarů ročně. V pondělí se charitativní počiny i atletické výkony dostaly do stínu, Bostonský maraton zasáhla smrt. Dvakrát už závod postihla v minulosti - v roce 1996 podlehl na náročné trati dvaašedesátiletý švédský běžec infarktu, v roce 2002 zemřela osmadvacetiletá dívka na hyponatrémii (nízká hladina sodíku v krvi, která může způsobit dehydrataci). Pondělní tragédie však byla z jiné dimenze...

Autor: