Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Hitmakeři už plánují hymnu

Sport

  10:19
PRAHA - "Tak už to tady je, jedem do Itálie - fotbal, fotbal!" Pamatujete? Vlezlá odrhovačka "Ať žije fotbal" z roku 1990 oslavovala postup československého týmu na světový šampionát do Itálie.

"Výzva masám." Ty písničky znějí hrozně jednoduše, ale asi to tak má být. foto: Jan Zátorský, Lidové noviny

A nebyla to jediná "fotbalová hymna" na toto téma. Další podařený kousek se jmenoval "Víno, pizza, makaróny". Nyní má historický postup na dosah samostatná česká reprezentace. V dnešní odvetě barážového dvojutkání jí na Letné stačí neprohrát s Norskem a může slavit. Dočká se Baroš a spol. další "hymny" z dílny tuzemských hitmakerů?

"Určitě," ujišťuje diskžokej Petr Salava, který dlouhodobě spolupracuje s hudebníkem Karlem Vágnerem a textařem Karlem Šípem. "Zatím jsme něco dělali ke všem větším akcím nároďáku. Se stadionama pracuju a fotbalisty znám."

Nebránil by se ani autor hitu "Ať žije fotbal" Karel Vágner. "Uvažujeme o tom s Karlem Šípem," říká. "Ale je to ještě daleko, uvidíme."

Salava: Není na tom nic výdělečného
Nejméně nadšení zatím projevuje textař Karel Šíp. "Já už jsem pár skladeb tohoto typu udělal, takže je řada na někom jiném. A taky si myslím, že starých fotbalových písní je dost, takže fanoušci mají pořád co zpívat," myslí si muž, který otextoval Zmožkův kus "Víno, pizza, makaróny".

Šípovo odmítavé stanovisko ale Salavovi vrásky nedělá. "Karel toho má teď hodně, ale asi bych ho přemluvil," hlásí diskžokej. "Lidí, kteří dovedou udělat úderný fotbalový text, tu výzvu masám, totiž moc není."

Salava zároveň odmítá, že by hlavní motivací k napsání "fotbalové hymny" byl zisk. "Ano, několikrát už nás obvinili, že se vezeme na úspěchu, ale to nemá logiku," brání se. "Není na tom nic výdělečného." A že jsou písně na fotbalový stadion v podstatě primitivní?

"Takhle ty věci děláme třeba i kvůli ozvučení," vysvětluje Salava. "Pak sice znějí hrozně jednoduše, ale asi to tak má být. Když člověk slyší podobné písničky ze zahraničí, je to skoro stejné."

V zahraničí je také zvykem, že na nahrávce hostují i fotbalové hvězdy. Salava a spol. plánují, že v případě postupu by o výpomoc požádali i české fotbalové reprezentanty. "No samozřejmě. Tam jde jen o to sborové zpívání," říká Karel Vágner, který má v tomto směru bohaté zkušenosti. "Nejlepší byl Pavel Kuka," vzpomíná na jednoho z hostů ve studiu.

"Teď jsem byl v Itálii a koupil jsem si desku šampionů z Juventusu, kde zpívá i Pavel Nedvěd," popisuje zase Salava. "Přidali se tam k nim i jejich fanoušci, třeba Eros Ramazotti. A znělo to dobře."

Zmožek oslavuje Ježíše
Ne všichni tuzemští hitmakeři ale sdílejí všeobecné nadšení. "Já jsem teď po volbách nového předsedy svazu totálně znechucený českým fotbalem," rozčiluje se František Ringo Čech.

"Ze všeho mám poloviční radost. Jsem ale rád, že se do týmu vrátil Pavel Nedvěd. Vždyť na něj to byla hotová štvanice! No a co se týká fotbalové hymny - musela by přijít nějaká konkrétní nabídka." A skladatel šlágru "Víno, pizza, makaróny" Jiří Zmožek? "Já už se v tom moc nepohybuju," kroutí hlavou. "Teď píšu křesťanskou a náboženskou hudbu. Baví mě oslavovat Ježíše Krista a to mě úplně uspokojuje. Ale našim budu fandit."

Autor: