Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hlasí se velký skokanský svátek, startuje Turné čtyř můstků

Sport

  11:45
OBERSTDORF/PRAHA - Největší a nejuznávanější svátek skokanů na lyžích je tady. Slavné a mimořádně prestižní Turné čtyř můstků začalo v úterý v Oberstdorfu kvalifikací na dnešní úvodní závod.

Thomas Morgenstern. foto: Reuters

Proč se ale vlastně čtyřdílné turné přirovnává k tenisovému Wimbledonu, v čem tkví jeho jedinečnost a nezměrná popularita?

a) Turné má více než padesátiletou tradici.
b) Skokani se musí během několika dní vypořádat se čtyřmi můstky s různými profily.
c) Za vítězství na turné jsou vypsány větší prémie než v ostatních závodech Světového poháru. Pakliže by se některému skokanovi povedlo napodobit Svena Hannawalda a vyhrál by všechny čtyři závody, vylepšil by si konto o 57 tisíc eur (1,44 milionu korun). A k tomu ještě vítěz převezme vůz Subaru Outback v hodnotě 920 tisíc korun.
d) Závody mívají stabilně vysokou diváckou návštěvnost.

Mimořádný význam kvalifikace "Na rozdíl od ostatních závodů je na německých a rakouských můstcích nesmírně důležité, jak skokan zvládne už kvalifikaci," připomíná také reprezentační trenér českých skokanů David Jiroutek.

Před čtrnácti léty se totiž zavedla převratná novinka, zvaná k. o. systém. Není sice úplně spravedlivá, avšak náležitě atraktivní. A o to přece i ve skoku na lyžích jde... A v čem spočívá její unikátnost? V úvodním soutěžním kole změří síly nejlepší z kvalifikace s nejhorším. Úspěšnější postupuje do druhého kola a s ním ještě dalších pět poražených s nejhojnějším bodovým ziskem.

"Před pěti roky, kdy se mi celé turné podařilo vyhrát, jsem kvalifikační skoky přesto vynechával," vzpomíná Jakub Janda. Zmíněný přepych si tehdy mohl v klidu dovolit. Nastupoval pak z 50. místa sice třeba i proti Ahonenovi, s nímž se o památné vítězství v turné podělil, ale věděl, že při své oslnivé formě se i do oné pětice "lucky losers" v pohodě vejde.

Favoritem je Rakušan Morgenstern
Za největšího favorita se letos všeobecně považuje Rakušan Thomas Morgenstern. V dosavadních sedmi závodech Světového poháru jen dvakrát nevyhrál. Přesto se snaží optimismus kolem své osoby tlumit: "Pořád slyším, že bych mohl napodobit Svena, ale já moc dobře vím, že každý může dělat chyby."

V úterý si tak trochu zahrál na Jandu ze zmíněného roku 2005 a kvalifikační kolo vynechal. Stejně jako jeho krajan Kofler či dvojnásobný šampion z olympiády ve Vancouveru Ammann. "Je pravda, že díky letošním výsledkům si věřím a jsem na tom psychicky opravdu dobře," komentoval "Morgi" svůj počin.

Z pětice českých skokanů se na dnešní závod bude dívat pouze Roman Koudelka. Pokazil už zkušební skok a nejkratší pokus z Čechů předvedl i při kvalifikaci.  Janda dnes změří síly s Bardalem, Matura s Jacobsenem, Hlava s Kranjecem a Sedlák s Uhrmannem.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...