Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hlavův nejlepší výsledek, v Lahti doskákal třetí

Sport

  12:53aktualizováno  15:25
LAHTI - Skokan na lyžích Lukáš Hlava vybojoval na středním můstku v Lahti třetí místo a dva měsíce po vážném zranění obličeje dosáhl životního maxima ve Světovém poháru. Lepší dnes byli pouze Japonec Daiki Ito a norský lídr seriálu Anders Bardal.

Lukáš Hlava. foto: ČTK

Sedmadvacetiletý Hlava měl na počátku ledna těžký pád při posledním závodu Turné čtyř můstků v Bischofshofenu, kde si způsobil otevřenou zlomeninu nosu a zlomil si i lícní kost. O dva měsíce později si vychutnal poprvé pocit být na stupních vítězů.

"Byl to větrný, ale z mého pohledu skvělý den," řekl Hlava na tiskové konferenci. "Malý můstek obyčejně víc svědčí mé technice, proto jsem měl velkou motivaci, a především druhý skok jsem zvládl výborně," pochvaloval si Hlava.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

"Chybělo málo a mohl i vyhrát, kdyby měl vítr proti, ale třetí místo je skvělé a potvrdil, že na malých můstcích patří k nejlepším. Věří si na ně, protože letí výš a i zadní vítr, který panoval, ho srazí méně než ostatní," řekl trenér národního týmu David Jiroutek.

Už po prvním kole, které výrazně ovlivnil vítr a nepřál řadě favoritů, se Hlava držel na třetí příčce. Ze zadního větru vytěžil 90,5 metru a ztrácel na vedoucího Ita 4,3 bodu. V druhém kole mu foukl protivítr, Hlava ještě čtyři metry přidal a byl průběžně druhý za Bardalem.

Koudelka 19.

Na věži zbývali už jen Ito a Fin Anssi Koivuranta, který však na Hlavu nestačil a souboj o pomyslný bronz s ním prohrál o 2,9 bodu. Japonský vítěz dvou lednových závodů SP v Sapporu nervy udržel a radoval se z třetího triumfu v sezoně.

Třetí místo tak trochu předpověděl asistent trenéra Radek Žídek. "Před soutěží družstev říkal, měl jsem vidiny, budeme třetí," prozradil Jiroutek.

V týmech ale Češi v sobotu skončili až předposlední devátí. "Říkal jsem mu, aby už žádné vidiny raději neměl, a dnes si z něj dělali legraci, že se spletl, že to viděl dopředu," smál se Jiroutek.

Česká jednička Roman Koudelka obsadil 19. místo, Jakub Janda do druhého kola nepostoupil.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.