Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hlava vyhrál kvalifikaci skokanů na SP v Lillehammeru

Sport

  15:41aktualizováno  18:45
LILLEHAMER (Norsko) - Lukáš Hlava vyhrál kvalifikaci na úvodní závod Světového poháru skokanů na lyžích v Lillehammeru. S 98 metry sice nedoletěl nejdále, ale rozhodčí ocenili jeho styl a známka 133,3 bodu byla nejvyšší. Do sobotního závodu prošel z posledního 40. místa také Jan Matura, Roman Koudelka měl účast jistou díky celkové desáté příčce v předchozí sezoně.

Lukáš Hlava. foto: ČTK

Hlava tak vykročil do sezony dílčím vítězstvím, dnes odpoledne ho čeká první ostrý závod. S Koudelkou bude členem smíšeného týmu pro soutěž, která v SP zažije premiéru. Ženskou polovinu českého družstva budou tvořit Michaela Doležalová a Vladěna Pustková.

Za Hlavou obsadili další místa v kvalifikaci dva Japonci Reruhi Šimicu (101,5 m) a Taku Takeuči (98). Matura skončil 86 metrů. Nepostoupili padesátý Jakub Janda (84,5) a dvaapadesátý Borek Sedlák (82,5). Pokus v rámci kvalifikace nevyšel podle představ ani Koudelkovi, jenž si zapsal 85 metrů. Polovina z deseti předkvalifikovaných lyžařů neskákala.

Češi byli při premiéře smíšených družstev šestí

V premiérovém závodu smíšených družstev v historii Světového poháru obsadilo Česko šesté místo. Vyhrálo domácí Norsko. České družstvo startovalo v pořadí Vladěna Pustková, Roman Koudelka, Michaela Doleželová a Lukáš Hlava. Ve dvoukolovém závodu na olympijském můstku z roku 1994 společně nasbírali 849,1 bodu, přičemž opřít se mohli především o výkony Hlavy.

Skokan v obou pokusech o délce 102,5 a 90,5 m předčil dosavadní českou jedničku Koudelku. Vítězní Norové atakovali tisícibodovou hranici a se ziskem 983,1 porazili druhé Japonsko o sedmnáct bodů. Třetí už s velkým odstupem skončila Itálie, jež se nedostala přes 900 bodů.

Z boje o předpokládané stupně vítězů vypadlo už v prvním kole favorizované Rakousko po diskvalifikaci Andrease Koflera. Dvojnásobný olympijský vítěz ze soutěže družstev doplatil na nové pravidlo o rozměrech kombinézy, které nyní povoluje pouze dvoucentimetrový prostor mezi kůží a látkou místo dosavadních šesti centimetrů.

Autor: