Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hlaváčková s Hradeckou jsou na Roland Garros opět v semifinále

Sport

  15:33aktualizováno  20:58
PAŘÍŽ - České tenistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou si potřetí za sebou zahrají v semifinále čtyřhry na Roland Garros. Vítězky pařížského grandslamu z roku 2011 ve čtvrtfinále porazily Caru Blackovou ze Zimbabwe s Marinou Erakovicovou z Nového Zélandu 2:6, 7:6 a 6:4. Na postup mezi čtyři nejlepší páry naopak nedosáhla Lucie Šafářová s Anastasií Pavljučenkovovou, které podlehly rusko-slovinské dvojici Naďa Petrovová, Katarina Srebotniková dvakrát 3:6.

Andrea Hlaváčková (vlevo) a Lucie Hradecká foto: ČTK

Čtvrteční program

(začátek ve 12:00)

Kurt Philippea Chatriera (12:00)
Mladenovicová, Nestor (5-Fr./Kan.) - Hradecká, Čermák
Azarenková (3-Běl.) - Šarapovová (2-Rus.)
S. Williamsová (1-USA) - Erraniová (5-It.)

Hradecká si finálovou účast v Paříži zajistila už ve smíšené čtyřhře. "Mě dovedla už podruhé do finále Lucka, s kterou se mi hraje fantasticky," řekl ČermákRadiožurnálu. "Mně se s Frantou hraje moc dobře, nemám na sebe žádný tlak, můžu jít s přehledem do každého míče," řekla Hradecká.

O titul se ve čtvrtek v poledne utkají s francouzsko-kanadským párem Kristina Mladenovicová, Daniel Nestor. "Odehrály jsme tady dobré zápasy, šlo nám to a ještě by to chtělo ten jeden," přidala Hradecká. "Je to pořád daleko, pokud člověk neudělá ten poslední míč, ale nechám tam všechno a věřím, že to konečně dotáhneme, i když tenis je jenom část života a po narození dcery mám jiné priority," řekl Čermák. Hlaváčková s Hradeckou, které první sadu ztratily za 35 minut, neudržely ve druhém setu vedení 5:2 a dovolily Blackové s Erakovicovou otočit na 5:6.

"To by se nemělo stát, ale v ženském deblu se občas stanou i horší věci. Pak jsme se soustředily na každý balon, ale bylo to těžký," řekla nachlazená Hradecká, která má rýmu a kašel.  Pak ale stříbrné olympijské medailistky zvládly tie-break a o postupu rozhodly v třetí sadě hned při svém prvním brejkbolu v desátém gamu. V semifinále Hlaváčková s Hradeckou nastoupí proti ruské dvojici Jelena Vesninová, Jekatěrina Makarovová.

"Jsou to dvě výborné singlistky, obě umí debla a bude to hodně těžký zápas," řekla Hlaváčková před duelem s Ruskami, s kterýmu loni v Madridu prohrály. "Jim se to povedlo a nám ne, takže to by jim mohlo akorát ublížit, že se třeba i budou považovat za favoritky," řekla. Šafářová s ruskou partnerkou Pavljučenkovovou, kterou trénuje bývalá světová jednička dvouhry i čtyřhry Martina Hingisová ze Švýcarska, nenavážou na květnový triumf na prestižním antukovém turnaji v Madridu. S třetím nasazeným párem prohrály za 95 minut.

Šarapovová postoupila i přesto, že dostala na úvod kanára

Obhájkyně titulu Maria Šarapovová postoupila i přes špatný úvod duelu s Jelenou Jankovičovou do semifinále dvouhry. Ruska sice neuhrála v prvním setu ani game, nakonec ale zvítězila ve třech setech 0:6, 6:4 a 6:3. O účast ve finále se utká s Běloruskou Viktorií Azarenkovou, která porazila Marii Kirilenkovou z Ruska 7:6, 6:2.

Ruská tenistka Maria Šarapovová

Už v semifinále se letos utkají loňští finalisté mužské dvouhry Rafael Nadal a Novak Djokovič. Španělský obhájce titulu předvedl proti Stanislasi Wawrinkovi dosud nejlepší výkon na turnaji a vyhrál hladce 6:2, 6:3, 6:1. Světová jednička ze Srbska měla o něco více práce s Tommym Haasem a německého veterána Djokovič zdolal 6:3, 7:6, 7:5. Druhá hráčka světového žebříčku předvedla proti srbské tenistce v prvním setu katastrofální výkon, dopustila se 20 nevynucených chyb a první game vybojovala až po 35 minutách hry.

Vlastní chybou jí k tomu pomohla pomohla soupeřka, která v úvodním gamu druhé sady vyvedla špatným úderem sama sebe z rovnováhy a přišla o servis. Šarapovová se naopak zkoncentrovala a dostala utkání pod kontrolu. "Člověk musí zkrátka smazat kapitolu a posunout se dál. Bez ohledu na to, jak špatně jsem hrála nebo jako dobře hrála soupeřka, stále jsem měla pocit, že jsem v zápasu," řekla s úlevou Šarapovová při rozhovoru na kurtu.

Jankovičová, jež v Paříži hrála vedle dvouhry i čtyřhru a mix, ocenila kvality soupeřky, která prý byla v závěru lepší. "Pár špatných rozhodnutí a dopadne to takhle," konstatovala. "Měla jsem i trochu smůlu, ale bojovala jsem až do konce," uvedla. Azarenková, jejíž maximem na Roland Garros byly dosud čtvrtfinálové účasti z let 2009 a 2011, prošla v Paříži do semifinále jako první Běloruska. Dvojnásobná šampionka z Australian Open získala první set ve zkrácené hře díky zisku pěti bodů v řadě.

Nadal nedal Wawrinkovi šanci, utká se s Djokovičem

Kirilenková, která dosud na žádném grandslamu nepřešla přes čtvrtfinále, pak ve druhém setu nabídla soupeřce dvojchybou vedení 3:1 a třiadvacetiletá Azarenková už šanci nepustila. Šarapovová, jenž vloni triumfem na French Open završila kariérní grandslam, má s Azarenkovou negativní bilanci 5:7. Oba vzájemné zápasy na antuce ovšem Ruska vyhrála.

Španělský tenista Rafael Nadal

Nadal, jenž při svých osmi předchozích startech na Roland Garros prohrál jen jeden zápas, se sice letos v prvním týdnu trápil, nyní ale Wawrinkovi nedal šanci. Švýcarovi, jenž v předchozím kole otočil pětisetový maraton s domácím Richardem Gasquetem, navíc docházely síly a ani v desátém vzájemném zápasu s Nadalem nedokázal získat set.

V semifinále se Španěl, jenž by se rád stal prvním tenistou, který dokáže vyhrát jeden grandslamový turnaj osmkrát, utká s Djokovičem, jenž ho v jediném letošním vzájemném utkání ve finále prestižního antukového turnaje v Monte Carlu porazil. V duelu s pětatřicetiletým Haasem zvládl o devět let mladší Srb hladce první set, pak ale Němec hru vyrovnal. Ve třetím setu se nevzdal ani za stavu 3:5 a dokázal srovnat, pak ale znovu neudržel servis a přišel o šanci stát se nejstarším semifinalistou Roland Garros od roku 1968.

French Open v Paříži (antuka, dotace 21,017.000 eur)

Muži
Dvouhra - čtvrtfinále
Djokovič (1-Srb.) - Haas (12-Něm.) 6:3, 7:6 (7:5), 7:5
Nadal (3-Šp.) - Wawrinka (9-Švýc.) 6:2, 6:3, 6:1

Čtyřhra - čtvrtfinále
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Marrero, Verdasco (8-Šp.) 6:3, 6:4

Čtyřhra - čtvrtfinále
Peya, Soares (7-Rak./Braz.) - Fyrstenberg, Matkowski (16-Pol.) 1:6, 6:4, 3:1 skreč

Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále
Šarapovová (2-Rus.) - Jankovičová (18-Srb.) 0:6, 6:4, 6:3
Azarenková (3-Běl.) - Kirilenková (12-Rus.) 7:6 (7:3), 6:2

Čtyřhra - čtvrtfinále
Hlaváčková, Hradecká
(2) - Blacková, Erakovicová (Zimb./N. Zél.) 2:6, 7:6 (7:3), 6:4
Petrovová, Srebotniková (3-Rus./Slovin.) - Pavljučenkovová, Šafářová (11-Rus.) 6:3, 6:3.
Makarovová, Vesninová (4-Rus.) - Mladenovicová, Voskobojevová (10-Fr./Kaz.) 6:4, 6:1
Erraniová, Vinciová (1-It.) - Lepchenková, Čeng Saj-saj (USA/Čína) 7:5, 6:1

Smíšená čtyřhra - semifinále
Hradecká, Čermák
- Huberová, Melo (8-USA/Braz.) 3:6, 6:2, 10:3
Mladenovicová, Nestor (5-Fr./Kan.) - Blacková, Kuréší (Zim./Pak.) 7:5, 6:4.

Juniorky
Čtyřhra - 2. kolo
Krejčíková, Siniaková
(2) - Ucrosová, Vegová (Kol./Arg.) 6:2, 6:0

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!