Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hradecká s Hlaváčkovou smutní. Titul jim vyfoukly Rusky

US Open

  13:31aktualizováno  15:20
ISTANBUL - České tenistky Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková Turnaj mistryň nevyhrály. Stříbrné olympijské medailistky a turnajové dvojky dnes ve finále v Istanbulu podlehly nasazeným čtyřkám Marii Kirilenkové a Nadě Petrovové z Ruska 1:6, 4:6.

Andrea Hlaváčková (vlevo) a Lucie Hradecká foto: ČTK

"Od začátku nás dostaly pod tlak a hrály dobře, aktivně. Na jejich servis jsme v prvním setu neměly šanci ani na brejk. Druhý set jsme se dostaly zpátky a bylo to hodně těsné. Škoda," řekla Hradecká Radiožurnálu a deníku MF Dnes.

Hradecká s Hlaváčkovou nevstoupily do zápasu dobře a v první sadě získaly game až za stavu 0:5. Ve druhém setu se české hráčky po prvním gamu dostaly poprvé a naposledy v utkání do vedení. Vzápětí ztratily servis a Kirilenková s Petrovovou nabídnuté výhody využily a dovedly zápas do vítězného konce.

"Rusky neměly ani jednu slabou chvilku. Když už to vypadalo, že bychom je mohly brejknout, tak některá z nich skvěle zahrála. Vyšel jí servis. V posledním gamu Lucce zůstalo prase na pásce a vrátilo se k nám. Měly i štěstí, ale vyhrály, protože udělaly méně chyb," řekla Hlaváčková.

Utkání mělo jeden sporný moment. Za stavu 40:40 ve druhém gamu při podání Hradecké Rusky tvrdě returnovaly k základní čáře a Hradecká zahrála aut. Češky chtěly zkontrolovat míč Jestřábím okem, které by ukázalo, že aut daly už Rusky, ale hlavní rozhodčí jim to neumožnila s tím, že žádaly o video pozdě.

"Mám zato, že jsem zahlásila 'challenge' jako v každém zápase letošního roku. Bylo mi ovšem řečeno, že mám křičet 'challenge', když žádám o Jestřábí oko, a ne jen zvedat ruku. Nemůžeme si to vyčítat, protože 365 dní v roce to hrajeme tak, že ruku zvednout stačí," řekla Hlaváčková.

"Vzala nám šanci na vyrovnání na začátku zápasu. Pak by se hrálo asi Ruskám trochu jinak. Nechci říct, že to změnilo zápas úplně, ale rozhodně to nepomohlo." Česká dvojice prodloužila neúspěšnou sérii ve velkých finálových zápasech v letošní sezoně. Utkání o titul Hlaváčková s Hradeckou nezvládly ve Wimbledonu, US Open i na olympijských hrách v Londýně.

Petrovová získala druhý titul z Turnaje mistryň v kariéře, v roce 2004 vyhrála spolu s Američankou Meghann Shaughnessyovou. Kirilenková dokázala zvítězit při své premiérové účasti.

Z Istanbulu se Hlaváčková s Hradeckou přesunou do Prahy, kde budou bojovat s Petrou Kvitovou a Lucií Šafářovou o obhajobu Fed Cupu. V pražské O2 areně budou připraveny na čtyřhru proti Srbsku. "Cítíme se fit. Věříme, že se v týdnu ještě uvidíme s fyzioterapeutem Kolářem a doktorem Voráčkem. Snad nás doladí, abychom byly plné energie a dobré pohodě," řekla Hlaváčková.

Turnaj mistryň

Tenisový Turnaj mistryň v Istanbulu (tvrdý povrch, dotace 4,95 milionu dolarů):

Dvouhra - finále:
S. Williamsová (3-USA) - Šarapovová (2-Rus.) 6:4, 6:3.

Čtyřhra - finále:
Kirilenková, Petrovová (4-Rus.) - Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) 6:1, 6:4.

Autoři: ,