Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Hlaváčková s Hradeckou si zahrají o titul na Turnaji mistryň

US Open

  13:44aktualizováno  19:29
ISTANBUL - České tenistky Andrea Hlaváčková a Lucii Hradecká si při své premiéře na Turnaji mistryň zahrají o titul. Stříbrné olympijské medailistky a turnajové dvojky porazily v dnešním semifinále čtyřhry v Istanbulu americké obhájkyně trofeje Liezel Huberovou a Lisu Raymondovou po setech 7:6 a 6:1.

Lucie Hradecká (vpravo) a Andrea Hlaváčková foto: ČTK

Hlaváčková s Hradeckou budou v nedělním finále hrát s Ruskami Marií Kirilenkovou a Naďou Petrovovou. Těm se dnes podařila odveta za finále letošního French Open a zdolaly italské jedničky světového deblového žebříčku Robertu Vinciovou a Saru Erraniovou 1:6, 6:3, 10:4.

"Bylo to těžké. Jsme nadšené," řekla Hradecká v rozhovoru na kurtu. Letos s Hlaváčkovou třikrát hrály velké finále, ale ve Wimbledonu, na US Open i na olympiádě poslední zápas prohrály. "Uděláme vše pro výhru, protože je hezké postoupit do finále, ale jednou by taky bylo super ho vyhrát," uvedla Hradecká.

České tenistky semifinále výborně začaly, vedly 2:0 a měly brejkbol, který ale nevyužily a kvůli nervozitě a lehkým chybám o set málem přišly. Za stavu 4:5 udělala Hradecká dvě dvojchyby, přesto fedcupové reprezentantky odvrátily dva setboly a dotáhly sadu do zkrácené hry. V té vedly 4:1, ale za stavu 5:6 čelily třetímu setbolu. V tu chvíli jim výrazně pomohla Huberová, která udělala dvě dvojchyby a české hráčky první setbol využily.

Obličeje dua přezdívaného H+H rozzářily po prvním setu jejich tradiční úsměvy a uvolnění bylo znát i na kurtu. "Vyhraný první set nám dodal sebevědomí, protože koncovka byla vyrovnaná a ocitly jsme se na hraně," řekla Hlaváčková.

Napodobí Novotnou?

Hlaváčková skvěle prohazovala po lajnách, Hradecká jistě zasahovala na síti a rychle vedly ve druhém setu 3:0. Utkání dominovaly a ve zbytku zápasu už ztratily jen jednu hru. Při prvním mečbolu donutily Američanky chybovat.

Turnaj mistryň ve čtyřhře naposledy vyhrála z Češek Jana Novotná, která v roce 1997 triumfovala s Lindsay Davenportovou z USA, ale ryze český pár nikdy neuspěl. V uplynulých čtyřech letech třikrát ve finále prohrála Květa Peschkeová.

Druhé semifinále rozehrály suverénní výhrou 6:1 v prvním setu favorizované Italky. Ve druhé sadě ale dokázaly s ruským párem držet krok jen do stavu 2:2 a podlehly 3:6. Následný supertie-break už byl jasnou záležitostí a Kirilenková s Petrovovou vyhrály 10:4.

Třicetiletá Petrovová již na Turnaji mistryň triumfovala v roce 2004, kdy tvořila pár s Američankou Meghann Shaughnessyovou. Její o pět let mladší spoluhráčka bude hrát rozhodující duel poprvé.

Rusky společně celkově vyhrály čtyři deblové tituly, z toho jeden v letošním roce na turnaji v Miami, kde ve finále zdolaly také Erraniovou s Vinciovou. Ve finále neuspěly celkově třikrát, a to pokaždé v letošním roce.

Autoři: ,