130 let
České tenistky Andrea Hlaváčková (vlevo) a Lucie Hradecká

České tenistky Andrea Hlaváčková (vlevo) a Lucie Hradecká | foto: Mafra - Alexandr Satinský

Hlaváčková s Hradeckou si zahrají semifinále čtyřhry na US Open

US Open
  •   21:17
NEW YORK - České tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká postoupily do semifinále čtyřhry na US Open. Ve čtvrtfinále posledního grandslamu sezony přemohly rusko-slovinský pár Naďa Petrovová, Katarina Srebotniková 4:6, 6:4, 7:5. V semifinále dvouhry je poprvé v kariéře Flavia Pennettaová z Itálie.

Loňské finalistky z Česka si musí na semifinálové soupeřky počkat. Mohou to být americké sestry Williamsovy, italské šampionky Vinciová, Erraniová, nebo dokonce Lucie Šafářová po boku Rusky Pavljučenkovové. Zápas 3. kola je totiž na programu až později ve středu.

Hlaváčková s Hradeckou proti turnajovým trojkám začaly dobře. Po ošetřování Rusky Petrovové získaly brejk a vedly 3:2, jenže zatímco na sebrání podání se nadřely, v dalším gamu o svůj servis přišly hladce.

ČTĚTE TAKÉ

Hradecká bohužel podání neudržela ani za stavu 4:5 a Srebotniková s Petrovovou vyhrály první set. Češky na začátku druhé sady dostaly od Srebotnikové dárek - Slovinka čistou hrou přišla o servis a game ještě zakončila dvojchybou.

Výhoda jednoho brejku stačila, navíc oblíbený pár H+H přidal ještě jeden, takže ztráta vlastního podání tolik nevadila. Zejména díky skvělému servisu Hlaváčkové česká dvojice vyrovnala.

Ve třetím setu se hrálo bez brejku až do desátého gamu, kdy Hlaváčková skvělým returnem zajistila nadějné vedení. Sympatická blondýna sama zápas na podání po více než dvou a půl hodinách ukončila. Hlavně její zásluhou mohou Češky doufat třeba i v grandslamový triumf.

Pennettaová vyřadila kamarádku Vinciovou

Vyrůstaly nedaleko od sebe, hrají spolu ve Fed Cupu, dřív bydlely na jednom pokoji. A obě dosud nikdy nehrály semifinále na US Open, pouze jedné se to povede letos.

Los ženské dvouhry proti sobě totiž svedl italské kamarádky Pennettaovou a Robertu Vinciovou. Nakonec se z životního úspěchu radovala možná trochu překvapivě jednatřicetiletá Pennettaová, která porazila o rok mladší turnajovou desítku 6:4, 6:1 za 65 minut.

"Není jednoduché hrát proti jedné z nejlepších kamarádek nejen na okruhu, ale i v životě," řekla po zápase 83. hráčka žebříčku WTA.  "Ale je to skvělé, jsem šťastná. Nemůžu tomu uvěřit." Pennettaová mezi nejlepšími čtyřmi ženami nebyla ještě na žádném grandslamu.

Proti Vinciové se jí dařilo téměř všechno, první set s celkem šesti brejky vybojovala a ve druhé sadě chybující krajance nedala šanci. Pennettaová si o finále zahraje buď s Viktorií Azarenkovou, nebo Slovenkou Danielou Hantuchovou.

Autor: